Zastupitelé kraje schválili optimalizaci školství. 21 škol a učilišť se sloučí nebo splyne v 10

6. prosinec 2017 10:40

Krajští zastupitelé schválili změny ve středním školství v Královéhradeckém kraji. Od příštího školního roku se dotknou jedenadvaceti škol nebo učilišť, které se sloučí nebo splynou v celkem deset organizací. 

Proti záměru kraje přišli na zasedání zastupitelstva protestovat ředitelé, studenti škol i někteří starostové, vystoupilo nakonec patnáct z nich. Obávali se především toho, že z jejich obce nebo města střední školství zmizí.

Náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová z hnutí Východočeši je uklidnila - tenhle krok podle ní naopak střední školy zachrání: „Když my tam neuděláme žádný krok abychom tomu pomohli, tak skutečně enonomicky to pak ta škola nedá. Takže my jsme ten návrh připravili tak, abychom tam dostali studenty, nějaké obory. A ty budovy byly využité k nějakému vzdělávání a v tom daném městě to vzdělávání nezaniklo."

Z nabídky by měly zmizet zhruba dvě tisícovky míst. Do prvních ročníků se bude hlásit něco přes čtyři tisíce žáků z posledních tříd základních škol, volných míst ale bylo přes devět tisíc.

Projednávání změn ve školách nakonec trvalo přes čtyři hodiny a přineslo docela bouřlivou debatu. Petr Sádovský z hnutí ANO vysvětlil, co se mu na návrhu nelíbilo: „Ten přístup celé koaliční rady. Protože už jen ten základ, že nám byly pozdě předloženy veěkeré dokumenty, poslední pracovní den před zastupitelstvem byly ještě dělány změny. To, že se radě předložilo sloučení 10 škol, bylo přijato 10 usnesení a nám bylo předloženo jedno usnesení."

02962288.jpeg

Zklamaní odcházeli ze zasedání zastupitelstva i někteří starostové.

Třeba Pavel Šubr z Lázní Bělohradu, zvolený za Starosty a nezávislé, kritizoval návrh na takzvanou optimalizaci školství dlouhodobě. A i když se i on dozvěděl, že i v Lázních Bělohradu by měla škola zůstat, obavy se nerozplynuly: „Co bude dál, to nedokáži říct. Ale mám obavy, že se přijme málo žáků, protože se vlastně teď rozkřiklo, že se to v Bělohradě ruší. Takže se moc žáků nenabere a nevím jstli má cenu držet v Bělohradě čtyři velké areály, když tam bude pár žáků v ročníku."

Pavla Šubra podpořil například i starosta nedalekého Miletína a přidali se i další představitelé obcí. Nelíbilo se jim, že místo toho, aby rozhodovala odbornost, vyhrály prý nakonec politické zájmy. Tomu ostatně nasvědčuje to, že pro hlasovalo všech 24 koaličních zastupitelů, proti naopak bylo všech 21 zastupitelů opozice.

Podle náměstkyně hejtmana pro školství Martiny Berdychové šlo o politické rozhodnutí na odborném základě.

„Já doufám, že tam ten odborný základ pořád zůstane, protože i z pohledu odboru školství není zásadní, jestli ta škola bude sloučená, splynutá, kdy bude konkurz na ředitele. To odborné je skutečně o tom, jak tu školu budeme profilovat. A že zmenšíme tu nabídku, ten počet míst v prvních ročnících," dodala Martina Berdychová.

Schválené změny ve více než dvou desítkách škol v kraji začnou platit od příštího školního roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související