Zatopíme a uvidíme! Takhle byste se na zimu připravovat rozhodně neměli

13. září 2018

S měsícem září se do Česka vrací topná sezóna. Ještě předtím, než to rozjedeme takzvaně na plný kotel, je potřeba zkontrolovat všechna topidla. Ať už se jedná o kamna, podlahové topení nebo radiátory.

Jiný způsob kontroly řeší člověk v paneláku, jiný zase v rodinném domě. „Je třeba to vzít od zdroje tepla, přes případný komín, až po spotřebiče tepla. Zákonem je dané, že třeba u kotlů je kontrola povinná jednou za dva roky. U komínů se dělají revize spalinové cesty většinou jednou ročně. Závisí to samozřejmě na druhu výrobku a požadavcích výrobce,“ připomíná Martin Preclík z firmy Korado, která už přes 50 let vyrábí radiátory a nově i větrací jednotky.

Radiátory je třeba odvzdušňovat

Systémem dálkového vytápění jsou v České republice zásobeny zhruba dvě pětiny trvale obydlených bytů. Jejich obyvatelé by měli zkontrolovat těsně před sezónou radiátory a zjistit, jestli dobře těsní a nikde neuniká voda.

Posviťte si, jak potřebujete. S LED technologií je to hračka

Žárovka, energie (ilustrační foto)

Dnes se dá osvětlit úplně všechno. Od vnitřních interiérů a bazénů přes terasy, zahradu až po průmyslové haly. O tom, že LED žárovky a LED svítidla celkově šetří až 80% energie a mají dlouhou životnost, už víme. Ale jak správně vybírat a nakupovat?

„U starších typů se stává, že barva degraduje a vzniká vnější koroze. Rozhodně to není důvod k výměně. Abyste neměli při sušení zrzavé prádlo, stačí koupit barvu a štětcem přetřít. Rez vám ale může ukázat i netěsnost nějakého spoje, kde voda ukapává. Tady už je výměna za nový spotřebič na pováženou,“ radí Martin Preclík.

Užitečný tip

Pokud máte na radiátorech termostatické hlavice, nedoporučuje se, mít je mimo topnou sezónu nastavené na maximum.

To přispívá ke spolehlivému a dlouholetému fungování. Když se ventil v době kdy se netopí, na dlouhou dobu uzavře, zbytečně se namáhá vnitřní pružina. To následně znamená její dřívější opotřebování, nebo špatné fungování. Těleso potom topí, když nemá, nebo netopí vůbec.

Jak zkontrolovat kamna

  • prověřte, jestli nejsou prasklá nebo zdeformovaná
  • ujistěte se, že těsnění správně funguje
  • ověřte správnou funkci všech pohyblivých částí kamen
  • zajistěte komín tak, aby se do něj nedostala voda

Nepouštějte teplo ven

Pokud jste v létě nestihli vyměnit stará okna za plastová, alespoň je utěsněte. Zkontrolujte těsnění u vstupních dveří, a pokud teplo pořád uniká, nainstalujte speciální práh s těsněním. Tepelným ztrátám zamezí i žaluzie. Venkovní navíc zabrání vniku studeného vzduchu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.