Zatopit v kamnech a šetřit vodou, i to se učí děti v Lesní mateřské škole Hlubáček u Holic

10. březen 2022

Mateřská Lesní škola Hlubáček má zázemí kousek od rybníka Hluboký u Holic.  Je jednou z přibližně sto dvaceti takových zařízení v České republice. V maringotkách, které používají děti jako zázemí, není zavedená elektřina ani voda.

„I to dává dětem možnost lépe pochopit reálný život. Rozumí tomu, že voda neteče běžně z kohoutku, ale paní učitelky ji nosí v barelech, proto se s ní musí šetřit. A teplo nevzniká stisknutím knoflíku, ale nanošením dřeva, naštípáním třísek a zatopením v kamnech,“ vysvětluje ředitelka Mateřské lesní školy Hlubáček Karolína Zelenková.

Kluci nosí dřevo, holky vaří

Největší rozdíl mezi lesní a běžnou MŠ je v délce pobytu venku a ve využívání přírodních zdrojů. To vede k lepšímu pochopení dětí, jak to v přírodě skutečně funguje. Velmi důležitá je pro lesní školky přírodní pedagogika a volná hra, která děti učí zodpovědnosti.

„Technologiemi děti rozhodně nepřehlcujeme, těch si užijí ve škole vrchovatě. I proto jsou v dnešní době pro děti i jejich rodiče lesní mateřské školy tak atraktivní,“ vysvětluje ředitelka Zelenková, která se svými kolegyněmi začala o založení takové školky přemýšlet před pěti lety. Dnes školka slouží přibližně dvaceti dětem.

Ředitelka Lesní MŠ Hlubáček Karolína Zelenková

„V každé maringotce jsou kamna, která se vytápí dřevem. S rodiči připravujeme dřevo a děti mají pevná pravidla, jak se ke kamnům přibližovat, kdy můžou pomáhat, a kdy ne. Hlavně klukům to dává obrovský smysl. Nanosí dříví ke kamnům, s chutí pomáhají. Děvčata zase vyhledávají venkovní kuchyň, kde ve starých hrncích vaří z toho, co poskytuje příroda. Je jasné, že chodit do lesní školky v bílých šatičkách není nejlepší nápad,“ usmívá se ředitelka Zelenková.

Lesní mateřská škola Hlubáček má 12. dubna den otevřených dveří. „Dá se zajet autem až k nám. Pojedete z Holic směrem na Hradec Králové kolem kempu Hluboký a dále směrem na Podlesí. Jsme vidět už ze silnice,“ láká do Hlubáčku ředitelka Karolína Zelenková.

Jak prospívá venkovní pobyt učitelkám lesní školky? A proč je to balzám na psychiku? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související