Závitky z vepřového bůčku s kysaným zelím
Potřebujete:4 plátky vepřového bůčku,20g plnotučné hořčice,2 lžíce vepřového sádla,1 cibuli,200g kysaného zelí,3 lžíce oleje,300ml masového vývaru,125ml smetany,1 lžičku solamylu,1 lžičku sladké papriky,4 plátky uzeného masa
Postup:
Vepřové maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Cibuli se zelím dáme na rozehřáté sádlo, asi pět minut dusíme a občas promícháme. Hotové zelí rozložíme na plátky bůčku a přidáme plátek uzeného masa, zavineme a sešpendlíme párátky. Rozehřejeme olej a závitky ze všech stran opékáme. Do pánve přilijeme vývar. Přikryté pak necháme alespoň 30 minut dusit. Mezitím si smícháme smetanu se solamylem a šťávu z masa tím zahustíme. Necháme převařit, osolíme, opeříme, posypeme sladkou paprikou a máme hotovo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.