Závrať může způsobit zatoulaný kamínek v uchu. Zaparkovat ho je jako hrát kuličkový fotbal

8. březen 2022

Typickým příznakem závratí je točení hlavy, pocit nestability a propadání se v prostoru, někdy i nevolnost. Ještě před dvaceti lety byla závrať často diagnostikovaná jako Ménièrova choroba a její léčení nebylo příliš úspěšné. Dnes je podle přednosty ORL kliniky Pardubické nemocnice Jana Vodičky situace mnohem nadějnější.

„Postupem let jsme rozpoznali mnohem častější druh závratě, a to je BPPV - benigní paroxyzmální polohové vertigo,“ vysvětluje přednosta ORL kliniky. Za nepříjemné pocity může zatoulaný kamínek v uchu. A je potřeba dostat ho na správné místo. Připomíná to tak trochu kuličkový fotbal.

Jak přemístit kamínek?

„Ve vnitřním uchu se nacházejí tři kanálky, každý z nich reaguje na rotaci hlavy v různých směrech. Jejich správná funkce umožňuje zafixovat zrak na určitý bod, když se pohybujeme. Díky tomu dokážeme například při chůzi přečíst nápis na ceduli. Do těchto kanálků se mohou dostat otolity, neboli krystalky uhličitanu vápenatého. Problém nastává, když při pohybu hlavou dráždí vláskové buňky, což pacient pociťuje jako intenzivní krátkodobou závrať a motání hlavy.“

Proto se závrať BPPV léčí při změně polohy hlavy tak zvanými repozičními manévry. „Pomocí těchto manévrů dokážeme krystalky z kanálku posunout, a tím závrať odezní,“ říká Jan Vodička. Efekt tak bývá okamžitý a pacient často odchází od lékaře uzdraven. Je to úžasné, že se dá lidem tímto poměrně jednoduchým způsobem pomoct.

„Jednoduše se dá celý zásah popsat tak, že pacient si sedne na lůžko, pak ho prudce položíme a přitom stále sledujeme jeho oči, které nám ukazují, jak to s kamínkem momentálně vypadá, jestli už zapadl do toho správného kanálku. Opravdu to trochu připomíná hlavolam typu kuličkový fotbal,“ usmívá se lékař.   

Jaké jsou další příčiny závratí a proč je třeba akutní stavy řešit rychle na neurologii? Uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související