Zbitý aktivista Bulatov bude převezen na ošetření do Německa

Krize na Ukrajině se stala hlavním tématem bezpečnostní konference v Mnichově. Západní státy podpořily opozici a obvinily Rusko, že svého souseda tlačí do nevýhodného spojenectví. Kreml naopak viní Evropskou unii z vměšování. Úspěch zaznamenal šéf německé diplomacie Steinmeier, kterému se podařilo vyjednat převoz opozičního představitele Bulatova do Německa.

Německou pomoc při léčení zbitého proevropského aktivisty Dmytra Bulatova přivítal i předák opozice Vitalij Kličko.

„Všichni kdo protestují, kdo se staví proti vládě, ty všechny může čekat stejný osud. Bulatova musíme za každou cenu ochránit, a jsem německé vládě moc vděčný za to, že mu nabídla léčení v Německu," uvedl.

Zároveň ale varoval před možným nasazením armády prezidenta Janukovyče v boji proti ukrajinskému lidu.

„Jsem přesvědčen, že není možné zneužívat armádu k boji proti vlastním lidem. Jestli chce prezident něco takového udělat, bere na sebe velmi těžké břemeno. Armáda by se do tohoto sporu neměla zatahovat. Prezident má dost moci na to, aby současné problémy vyřešil, záleží jen na tom, jestli opravdu chce," shrnul Kličko.

Ten strávil většinu svého života právě v Německu, kde ho také u Sedlitzké brány přivítaly stovky ukrajinských emigrantů. Ne všichni Ukrajinci ale sdílí stejný názor.

"Každý druhý den jsem byl na Majdanu a Klička jsem tam nikdy neviděl,“ tvrdí majitel malé továrny na výrobu koženého zboží Bertl, který se právě vrátil z Ukrajiny. „Mluvil jsem s mnoha lidmi, a oni mi říkali, že nechtějí jít do Evropské unie."

Zatím jen verbální útoky

Na roztříštěnost Ukrajiny i na to, že jde o zemi, kde žijí různé menšiny, kde jsou různé náboženské vlivy, se snažil při pódiové diskusi poukázat ukrajinský ministr zahraničí Kučara.

Pokud by Ukrajina podepsala asociační dohodu s Unií, zhroutilo by se podle něj ukrajinské hospodářství. Vitalij Kličko ale poukazuje na to, že hospodářství se hroutí kvůli chování vlády prezidenta Janukovyče.

Poté Kličko předčítá pětibodový program, který by měla vláda splnit. Ministr zahraničí na to neslyší, útoky mezi oběma stranami jsou v Mnichově zatím jen verbální. Obavy z příštího vývoje na Ukrajině ale sdílí většina účastníků bezpečnostní konference.

autoři: kls , nov
Spustit audio