Zbrojaři ze Slatiny hrozí exekuce a pokuta 5 milionů. Sklady stále nevyklidil

20. květen 2016

Policisté a úředníci nespouštějí oči z nelegálního muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta, majitel ho stále nevyklidil a za nedovolené uskladnění výbušnin mu hrozí vysoký trest odnětí svobody.

Kauza nelegálního muničního skladu ve Slatině na Vysokomýtsku už přes rok zaměstnává policii, úřady i ministerstva. Policisty obviněný zbrojař Martin Rudolf problémové sklady stále nevyklidil a hrozí mu teď exekuce a taky osm let vězení.

V areálu muničního skladu je několik objektů bývalého zemědělského družstva, v jejich sousedství stojí několik zemědělských strojů i několik vraků starých vojenských aut. Podle úřadů majitel Martin Rudolf skladuje munici v pěti nezkolaudovaných objektech.

Čtěte také

Martin Rudolf to ale popírá: „My jsme doložili pasporty ke všem stavbám, takže máme víceméně zkolaudováno. Máme stavební zákon a máme objekty k výrobě a skladování.“

Úřednici jsou podjatí, tvrdí Rudolf

Jestli pan Rudolf mluví pravdu, nebo ne, musí zjistit úředníci. Zbrojař ale vznesl námitku proti jejich údajné podjatosti. Ministerstvo pro místní rozvoj se jí zatím zabývat nebude.

„Stavební úřad v Holicích vydal rozhodnutí, ve kterém stanovil povinnost užívat předmětné objekty v souladu s vydanou kolaudací. Toto rozhodnutí je pravomocné a z tohoto důvodu ministerstvo pro místní rozvoj vůbec nerozhodovalo o podané námitce týkající se podjatosti stavebního úřadu v Holicích,“ říká Michal Votřel z Krajského úřadu Pardubického kraje.

Policisté kontrolují sklady zbrojařské firmy ve Slatině u Vysokého Mýta

To znamená, že úřady mohou začít jednat. „Příslušný stavební úřad tedy provede kontrolu, zdali je užíváno v souladu, nebo v rozporu. Pokud bude užíváno v rozporu, bude nařízena exekuce – vyklizení,“ dodává Votřel.

O muniční sklad se dál zajímá i policie. Podle Rudolfa jsou tady policejní hlídky na denním pořádku: „Dvakrát třikrát denně tady projedou, kouknou se, jestli je všechno v pořádku.“

Majitel firmy Multiagro teď čelí obvinění z nedovolovaného ozbrojování a obecného ohrožení. Sám připouští, že v jedné věci pochybil. V areálu totiž skladoval perunit a semtex. „Ano, tam chyba v tom skladování byla.“ Za to hrozí zbrojaři pokuta až 5 milionů korun od báňského úřadu.

autor: wol
Spustit audio