Zdechovice: ze zarostlé skládky má být zase rybník ke koupání

12. listopad 2016

Zdechovice u Přelouče zlikvidují černou skládku na místě spytovického rybníka, dřív se v něm podle pamětníků koupali lidé a plavili koně. Teď je nádrž zarostlá a bez vody a na dně jsou stovky tun odpadků.

Jde o odpadky, které sem lidé vyváželi hodně dlouho, možná desítky let. A podle toho to tam taky vypadá. Nádrž je vyschlá a zarostlá a obec teď vybírá firmu, která do ní pošle bagry a odpadky odveze. Redaktor Ondřej Wolf zjistil, že zhruba do dvou let z ní bude zase regulérní rybník, kam se místní budou moct jít vykoupat.

Spytovický rybník je to zhruba hektarová nádrž, ale místo vody jsou tam stovky tun cihel, stavebního materiálu, pneumatik a komunálního odpadu.

Tisíce tun odpadu

„Jsem tady šestadvacet let a za tu dobu víme, že sem navezl kdekdo cokoliv z výstavby kravína, který je vedle nás a pravděpodobně i odjinud. A naši spoluobčané sem navezli taky nějaký komunální odpad,“ říká starosta Zdechovic Robert Chutic (nezávislý).

Dá se tady klidně procházet, i když místo je kompletně zarostlé křovím a nálety. Ale podle starosty by se to tady možná už tuhle zimu mohlo radikálně změnit: „Já myslím, že je toho asi 2 a půl tisíce tun. Předpokládám, že na jaře by to mohlo být vyčištěné a mohou začít práce na výstavbě rybníka.“

A podle místních už bylo načase: „Já jsem se tady narodila, koně tam chodili plavit, my jsme se tam chodili koupat. To byl krásný rybník,“ vzpomíná místní důchodkyně.

„Je na to více názorů. Samozřejmě ve finále by tady měla být nějaká rekreační plocha. Možná na nějaký rybolov, zadržování vody v krajině, čili retence vody v krajině a ochrana obce Spytovice před povodňovou vlnou,“ doplňuje starosta Chutic.

Čtěte také

Jak by měl velký spytovický rybník v budoucnu vypadat, si lidé můžou udělat obrázek o pár set metrů dál. Obecní úřad ve Zdechovicích tam nechal letos opravit jeden menší chátrající rybník, kterému místní říkají požární nádrž. Má novou zpevněnou hráz, stavidlo, upravené okolí a na břehu je i několik laviček k sezení. Stavební práce stály necelý milion.

Rybníků a vodních nádrží, které vyžadují obnovu, je na Pardubicku víc než dost. Obce teď na jejich opravu mají šanci dostat dotace z ministerstva zemědělství.

Starosta Chutic je rád, že stát přispívá na obnovu vodních nádrží. Zároveň si ale stěžuje, že shánění peněz a přípravné práce jsou velmi administrativně náročné.

autor: wol
Spustit audio