Zdeněk Jirotka. Proslavil jej vlídný humor Saturnina i báječné historky Sedmilhářů

Humor je nejvzácnější koření, a Zdeněk Jirotka, který se narodil před 110 lety, ho měl opravdu na rozdávání. A nešetřil s ním ani v rozhlase, když byl členem skupiny vypravěčů Sedmilhářů. Příběh z kalendáře napsala Jana Soprová. Moderují Jan Kovařík a Tereza Stýblová. 

To bylo v době, kdy se v rozhlasovém studiu ještě mohlo kouřit. Jirotka, který dodával do rozhlasu drobné humorné hříčky už od 40. let, tady v polovině 60. let narazil na pár spřízněných duší a společně vymysleli Sedmilháře. 

Sedmilháři-zleva:Skálová, Jirotka,Smetanová,Otčenášek,Osvald,Vlček

Titul seriálu si vypůjčili od Jana Drdy z knihy Putování Petra Sedmilháře. A báječný vypravěč Jirotka se stal spoluautorem a také protagonistou.

Mísa koblih a legendární Saturnin

Nejslavnější scénu z knihy Zdeňka Jirotky proslavila mísa koblih. Jen ti nejodvážnější uskuteční bláznivý nápad a začnou házet koblihy po překvapených hostech kavárny. A tím byl Saturnin, hrdina legendární knížky. Odkud pochází jméno ústředního hrdiny? Traduje se, že Jirotka náhodně zabořil prst do válečného kalendáře a u dne 29. listopadu bylo jméno Saturnin. Jirotkův život je plný dalších překvapení. Málokdo ví, že na počátku své kariéry byl vojákem z povolání, sloužil jako dozor při stavbě pohraničních pevností. 

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jana Soprová , Jan Kovařík , Tereza Stýblová
Spustit audio

Související