Zdenka Chadtová z Doudleb na Českobudějovicku prozradila recept na originální kynuté koláče s ušima

Zdenka Chadtová z Doudleb na Českobudějovicku prozradila recept na originální kynuté koláče s ušima, které kryjí čtyři poctivé náplně. Každý koláč se peče zvlášť na plechu a po upečení se ještě potírá máslem s rumem. Je to jihočeská dožínková bomba. Ani nebudete vědět jak, ale sníte ho na posezení.

Doudlebské ušaté koláče

Ingredience na těsto (na 4 koláče):

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

125 g tuku (míchá se máslo, sádlo i olej)

100 g cukru krystal

250 ml mléka nebo smetany

50 g droždí

3 žloutky

1 malý panák rumu

1 špetka soli

1 špetka muškátového květu

citronová kůra z půlky citronu

Postup – těsto:

Do mísy dáme prosátou mouku, muškátový květ a citronovou kůru. Přidáme vykynutý kvásek připravený z 300 ml teplého mléka, 100 g cukru krystal a 50 g kvasnic.

V rendlíku rozehřejeme asi 50 g sádla a 50 g másla. Po rozpuštění a mírném zchladnutí přilijeme 25 g oleje. Tuk pak rozmícháme s rumem a se žloutky a přidáme do těsta a zaděláme. Těsto je lepší, když je řidší, jemné a kypré.

Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme do lehce vyhřáté trouby vykynout asi na 30 minut.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 bochánky. V naolejovaných rukách ho proděláme a položíme každý bochánek na připravený pečicí papír. Necháme pod utěrkou, aby těsto neoschlo, vykynout po dobu asi 10 minut.

Maková náplň

Ingredience:

200 g mletého máku

250 ml horké vody

50 g strouhaných piškotů

3 lžíce cukru krystal

1 lžička perníkového koření

Postup:

Do mísy dáme 200 g namletého máku, přilijeme 250 ml horké vody, která se do máku nasaje. Voda je lepší než mléko, zajistí totiž, že se koláč nebude brzy po upečení kazit a vydrží déle.

Zahustíme podle potřeby až 50 g strouhaných piškotů. Osladíme cukrem a ochutíme lžičkou perníkového koření. Zamícháme a necháme odpočinout.

Tvarohová náplň

Ingredience:

500 g tučného pevnějšího tvarohu

3 žloutky

1 lžička vanilkové esence

1 panák rumu

100 ml mléka

4 lžíce moučkového cukru

Postup:

Použijeme pevnější tvaroh. Pokud by byl tekutější, necháme ho přes noc v plátýnku vykapat v sítu, aby se zbavil přebytečné tekutiny. Ředit můžeme vždy.

Do mísy dáme 500 g tvarohu, 3 žloutky, vanilkovou esenci, cukr, mléko a rum. Vše dokonale vymícháme dohladka.

Ořechová náplň

Ingredience:

250 g nastrouhaných a přesátých vlašských ořechů

8 vaječných bílků

50 g nastrouhaných piškotů

4 lžíce cukru

trochu vody podle potřeby

Postup:

Namleté ořechy nejdříve přesijeme, abychom se zbavili případných zbytků skořápek. K ořechům pak přidáme 8 bílků, 50 g strouhaných piškotů, 4 lžíce cukru a případně trochu vody.

Ze směsi vymícháme řidší ořechovou náplň.

Povidlová náplň

Ingredience:

250 g švestkových povidel

1 panák rumu

Postup:

Povidla smícháme s panákem rumu. Vymícháme hladkou povidlovou náplň.

Zdobení koláčů

Ingredience:

celé loupané mandle

půlky vlašských ořechů

rozinky

2 vejce

2 oříšky másla

1 panák rumu

Postup:

Každý bochánek vykynutého těsta rozválíme přímo na pečícím papíře do čtverce o stranách 25-30 cm se zaoblenými rohy. Rohy později utvoří uši koláče.

Každou náplň zvlášť dáme do cukrářského sáčku a zdobíme těsto střídavě ořechovou, makovou, tvarohovou a povidlovou náplní. Začínáme ve středu koláče, kde uděláme kroužek z první náplně. Pak kolem ní do kruhu zdobíme postupně dalšími náplněmi, až dosáhneme okraje těsta.

Na krajích koláče vzniknou „uši“, které nebudou zdobené, ale přehneme je přes náplň do středu. Uši potřeme rozšlehanými žloutky. Koláč ozdobíme mandlemi, vlašskými ořechy a rozinkami.

Dáme na chvíli kynout a pak 2x ¼ hodiny pečeme při teplotě 160 – 170 °C.  Po první ¼ hodině koláče v troubě otočíme, aby byly z obou stran stejně upečené.

Po upečení ještě teplý potřeme máslem s rumem. Uši tak zkřehnou.

Zdenka Chadtová

Koláče naučil péct paní Chadtovou její tatínek. Jsou velké přes celý plech, dříve se totiž dávaly na dožínky péct po jednom do pece. Originalita tkví v tom, že přes náplň jsou přehnuté uši z kynutého těsta. Dnes je peče v rámci národopisného kroužku „Doudleban“ na akce, dožínky a poutě.

Během pečení nám paní Chadtová uvařila kávu v konvici, kterou má nečekaně umístěnou v kuchyňském šuplíku. Ten ji vyrobil její manžel, který truhlaří. Při přípravě koláče na nás útočilo až 20 vos, ale ubránili jsme se.

Patrik Rozehnal a paní Zdenka Chadtová