Zdravé mlsání. Studenti sbírají bylinky a vyrábějí bonbóny

3. květen 2023

Funguje podobně jako běžná firma. Jenom nemá IČO. Českotřebovští studenti slaví úspěch s výrobou zdravých cukrovinek. Založili si kvůli tomu fiktivní firmu.

Tříčlenný tým zaštítěný učitelkou Jaroslavou Knířovou produkuje želé bonbóny na podporu imunity. „Děláme je z bylinek a ovoce. Sami býváme dost často nemocní. Chtěli jsme se přiblížit přírodě a necpat se chemikáliemi,“ objasňují zástupci firmy Jakub Laštůvka a Václav Tomaštík.

Do praxe jiný název

Společnost GreenHealth by se ale v běžném provozu musela přejmenovat. „Účinky by měly být laboratorně potvrzené, pokud bychom v názvu operovali se zdravím. Spolupracujeme s firmou z Dolní Dobrouče, světovým výrobcem a následně i dodavatelem doplňků stravy. Měli jsme od nich mentorku a dozvěděli jsme se víc o výrobě bonbónů. Společnost nám poskytla suroviny - želatinu, glukozový sirup a kyselinu citrónovou. Máme pět příchutí, bývá i nějaká sezónní. Všechny bylinky jsme sami sbírali, vlastníma rukama.“

Studenti zabodovali na celostátním veletrhu JA EXPO v pražské Galerii Harfa, kterého se zúčastnilo skoro 50 experimentálních firem. Získali tam 2. místo v soutěžní kategorii Nejlepší marketing.

Jak se dělá bonbón? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související