Zdraví a krásu si musíme hýčkat, přijďte si pro inspiraci

7. říjen 2016

Říká se, že nikomu nic nespadne z nebe zadarmo. Ale přece jen. Někdo má, jak se říká, z hůry dáno vypadat dobře a mladě. Jiný o to tvrdě usiluje. V každém případě se můžete inspirovat na Festivalu zdraví, krásy a pohybu, který je určen všem, kdo chtějí aktivně žít.

Přijďte se ve dnech 14. až 15. října podívat do kongresového centra Paláce Pardubice, kde je připravený veselý a podnětný doprovodný program.

Novinkou bude bezplatná možnost odborné lékařské konzultace k žilnímu systému dolních končetin. Zkušený lékař Miroslav Pirkl vás vyšetří a navrhne další postup léčby křečových žil i metličkových žilek s možností nechat se vyšetřit přímo na festivalu.

„Už první nenápadné metličky u mladých žen mohou znamenat do budoucna určité riziko rozvoje klasických křečových žil. A není od věci vědět, jak do budoucna předejít zrychlenému rozvoji křečových žil. Bohužel tohle onemocnění se s věkem zhoršuje,“ říká MUDr. Miroslav Pirkl.

Křečové žíly se nevyhnou ani štíhlým ženám. Takové ženy jsou hodně na nohou, například kadeřnice, kuchařky nebo učitelky. Další rizikovou skupinou žen jsou ty se sedavým zaměstnáním. Například úřednice a další kancelářské profese.

Metličky už v mladém věku

U mladých žen se objevují na nohách drobné metličky, které je ale možné odstranit. Řeší se to injekční léčbou, která patří do rukou cévního chirurga, případně se dají odstranit různými laserovými zákroky.

Plátěné kecky

Rozvíjejí se i další metody, které poskytují dobrý estetický efekt. Pravdou ale je, že metličky se mohou po čase objevit na jiném místě znovu.

Léčba křečových žil

Křečové žíly jsou takové, které vystupují nad povrch kůže. To znamená, že špatně odvádějí krev z dolní končetiny zpět k srdci a je to potřeba řešit. Existují klasické chirurgické metody, které tento problém řeší. Nebo stále se rozvíjející katetrové techniky, laserové techniky, radiofrekvenční ablace, ablace párou, atd.

Podle doktora Pirkla problém křečových žil nelze řešit obecně. Každému klientovi vyhovuje jiná léčba. Prvotní je vyšetření včetně ultrazvuku a teprve potom může dojít k rozhodnutí, jak křečové žíly léčit.

Léčba laserem

Základním principem léčby laserem je přeměna energie světelného paprsku v tepelnou energii. To způsobuje var krve a přehřátí přilehlé části žilní stěny a narušení kolagenních vláken při zachování nepoškozených okolních struktur. Konečným a výsledným efektem je kontrakce až úplné zatavení žíly.

Na festivalu nebude chybět ani módní přehlídka

Pardubická módní návrhářka Ilona Donátová doporučuje ženám udělat si radost pěkným slušivým svetříkem. Ten do podzimního šatníku rozhodně patří. Svetříky a další pleteniny jsou na špičce módního světa, módní jsou také pláště v žakarovém provedení, různé vyplétané vzory a nadýchané límce z úpletu.

Módní přehlídka Made in Jablonec 2014

Používají se přírodní materiály v kombinaci s umělými, které zajistí nemačkavost a nevytlačitelnost různých partií na těle, jako jsou kolena nebo lokty.

Kožešiny doporučuje Ilona Donátová výhradně umělé, umělé kožešinové límce jsou velmi módní záležitostí. V dnešní době jsou náhražky kožešin skoro nerozeznatelné. Letí také samet a různé zdobení. „Ale mějte na paměti, že šaty jsou jen obalem osobnosti a neoblékáte se pro lidi, ale pro sebe,“ uzavírá módní návrhářka.

autor: jsl
Spustit audio