Zdraví a skvělá chuť v jednom. To je zapékaný květák s brokolicí, sýrem a jogurtem

Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.

Květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné?

Pečený květák

V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Vyzkoušejte tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.

Suroviny:
1 střední květák, 1 malá brokolice, 240 ml mléka, 230 ml řeckého jogurtu, 100 ml olivového oleje, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 balení prášku do pečiva, 100 g sýru, sůl a pepř

Postup:
Květák i brokolici rozdělte na malé růžice a uvařte je ve vroucí vodě doměkka.
Na omáčku smíchejte jogurt, vejce, mouku, kypřící prášek, mléko, petrželku, sůl, pepř a olej. Promíchejte do hladké směsi. Předehřejte troubu na 200 °C. Zeleninu zalijte 2/3 množství omáčky a směs přendejte do vymazané zapékací mísy. Přilijte zbytek omáčky a pečte, dokud se směs trochu neopeče. Poté posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších deset minut.
Poté vyndejte z trouby a nechte chvíli chladnout a podávejte.

Zajímavost:

Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.