Zdraví a skvělá chuť v jednom. To je zapékaný květák s brokolicí, sýrem a jogurtem
Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.
Květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné?
V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Vyzkoušejte tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.
Suroviny:
1 střední květák, 1 malá brokolice, 240 ml mléka, 230 ml řeckého jogurtu, 100 ml olivového oleje, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 balení prášku do pečiva, 100 g sýru, sůl a pepř
Postup:
Květák i brokolici rozdělte na malé růžice a uvařte je ve vroucí vodě doměkka.
Na omáčku smíchejte jogurt, vejce, mouku, kypřící prášek, mléko, petrželku, sůl, pepř a olej. Promíchejte do hladké směsi. Předehřejte troubu na 200 °C. Zeleninu zalijte 2/3 množství omáčky a směs přendejte do vymazané zapékací mísy. Přilijte zbytek omáčky a pečte, dokud se směs trochu neopeče. Poté posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších deset minut.
Poté vyndejte z trouby a nechte chvíli chladnout a podávejte.
Zajímavost:
Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.