Ze dne na den zámky neotevřou. Na doladění potřebují trochu času

1. duben 2021

Normálně by se v těchto jarních dnech otevíraly památkové objekty. Covid zatím odkládá start letošní sezóny. Podle kastelána zámku ve Slatiňanech Jaroslava Bušty bude nutné znát termín otevření dopředu. 

„Sice máme zámek víceméně připravený, ale tak rychle to nepůjde. Nábytkové soustavy jsou uprostřed místností, jsou přikryté plátny, máme zavřené okenice. Musel by se provést detailní úklid. Je tam spousta na sebe navazujících úkonů. Týden na přípravu bychom potřebovali,“ říká.

Čekání na návštěvníky

Otevření aspoň v letní sezóně by Bušta uvítal. „Je to psychicky i fyzicky ubíjející. Navíc tam je taky ekonomická stránka, kdy se výnos ze vstupného promítá do údržby a obnovy památkově chráněných areálů,“ popisuje.

Zámek Slatiňany při pohledu ze zahrady

Podobně jako před rokem zatím slatiňanský zámek zve jenom k virtuální prohlídce. Na sociálních sítích se vrací k té loňské. Sám kastelán ji natočil mobilním telefonem. „Nahradilo mi to kontakt s veřejností. Rád návštěvníky provázím. Moc mě to baví, je to pěkná zpětná vazba.“

Oprášené koňské muzeum

Zámek ve Slatiňanech plánuje zmodernizovat hipologické muzeum, historicky otevřené v roce 1950. Pro expozici ale musí opravit prostory v severním křídle a znovu instalovat vystavené předměty. O vznik původního muzea koní se nejvíc zasloužil přední český hipolog František Bílek. Ten se proslavil úspěšnou regenerací plemene starokladrubských vraníků a hlavně koně Převalského. 

„Pokračuje revize mobiliáře. Na chodbě máme 250 rozebraných rámů a hledáme k nim obrazy. Rámy se od obrazů odstraňovaly hned po druhé světové válce, když je na zámek přivezli. Většinu věcí ještě veřejnost neviděla. Třeba popisy ze 70. a 80. let bývaly poměrně strohé. Kolikrát se vyloženě nesmělo uvádět, že to byl aristokrat takový a makový,“ líčí kastelán Jaroslav Bušta, před kterým je ještě spousta mravenčí práce. 

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.