Ze Starých Hamer na Javořinu můžete jít po obrázkové cestě. Tak jako děti před více než půl stoletím

29. leden 2023

Den co den chodily kdysi děti z osady Javořina na Frýdecko-Místecku zhruba tři kilometry pěšky lesem do školy do Starých Hamer. Cesta jim hezky ubíhala, protože na stromech visely obrázky doprovázené básničkami. A pod nimi byla vždy cedulka se jménem dítěte, které se o místo mělo starat. Dnes už tudy nikdo do školy nechodí, ale obnovená obrázková cesta těší malé i velké turisty.

Žila byla na Javořince žena, které nikdo neřekl jinak, než Pepinka. Vlastí děti neměla, ale zato měla ráda všechny, které bydlely v okolních chalupách této horské osady. Od pondělí do pátku, v létě, v zimě, v dešti, ve sněhu, chodívaly lesní pěšinou do školy dolů do Starých Hamer. A Pepinka se rozhodla, že jim dlouhou cestu trochu zpříjemní.

Jen tak pro radost pro ně namalovala dvanáct obrázků, doplnila je krátkými básničkami a rozvěsila je na stromy podél cesty. Nechala také vyrobit lavičky pro odpočinek, stříšky na studánky a malou zvoničku. U každého zastavení vyvěsila cedulku se jménem dítěte, které se o něj mělo starat. Dětem z Javořinky se pak do školy chodilo hned o něco veseleji.

Čas plynul. Děti vyrostly a odstěhovaly se. Školu zatopila vodní hladina nové přehrady. Pepinka umřela a její pohádkově vymalovaný domek také změnil tvář. Obrázková cesta pomalu chátrala.

Na počátku nového tisíciletí se ale na obecním úřadě ve Starých Hamrech sešli zástupci obce a přemýšleli, čím by oživili turistický ruch na moravské straně této rozlehlé vesnice. A vzpomněli si na Pepinku a její obrázkovou cestu. Jenže ta byla už v takovém stavu, že ani nejcitlivější rekonstrukce obrázků by nepomohla. Nezbývalo tedy, než ji celou vybudovat znovu. A to podle vzpomínek pamětníků.

Naštěstí se ukázalo, že se Pepinčiny verše a obrázky vryly hluboko do paměti starousedlíků. Ten si vzpomněl na jednu básničku, onen na druhou, třetímu se vybavil obrázek. Za chvíli měl malíř co malovat a rozvěšovat po stromech. Jen jediný původní obrázek namalovaný samotnou Pepinkou zdobí novou obrázkovou stezku. Našel se schovaný na půdě v jednom starohamerském domku a vítá turisty vstupující na stezku dole v údolí.

Obrázková cesta ze Starých Hamer na Javořinku má celkem dva a půl kilometru. Na vrcholu Javořiny stojí dnes zvonička a je tam vybudováno i posezení. Dolů do Starých Hamer můžete jít buď stejnou cestou nebo využít navazující naučnou stezku přes Němčanku zpět na Samčanku, tedy současné centrum Starých Hamer. Celkem tak ujdete kolem devíti kilometrů. Nejprve byste se ale měli zastavit v informačním centru v sousední Ostravici. Tam dostanete plánek cesty a hrací kartu se zábavnými úkoly. Za jejich splnění vás v infocentru čeká malá odměna.

Spustit audio