Ze Šumperka zmizí další telefonní automaty. Lidé je nevyužívají

1. květen 2016

Během příštího měsíce zmizí ze Šumperka tři telefonní budky. Operátor je chce zrušit, protože o ně lidé nemají lidé zájem. Telefonní automaty zmizí z ulic Zahradní, Langrovy a Temenické. Postupně ubývají veřejné telefonní automaty z celého regionu.

„Nedokážu si představit člověka, který potřebuje telefonní budku. Myslím, že všichni mají mobily,“ říká pan Ladislav. Vzpomíná, kdy vlastně naposled volal z telefonní budky: „To bude tak dvacet let.“

Podobně se na telefonní budky dívá i paní Simona. Vůbec je nepoužívá: „Ne, ne, mám svůj telefon. Už to asi nemá cenu. Možná pro starší lidi, ale jinak ne.“

Právě kvůli nadbytečnosti je operátor z ulic stahuje nejen v Šumperku. V posledních letech je lidé totiž využívají čím dál méně, říká mluvčí operátora Lucie Pecháčková. Podle ní je to přirozený proces, protože stále víc lidí má mobilní telefon.

Z ulic by ale neměly zmizet nadobro. Jejich provoz totiž zaručil Český telekomunikační úřad, když vybíral provozovatele veřejných telefonů.

„Jedním z těch kritérií je počet obyvatel v obci a tím druhým je to, zda je území pokryto mobilním telefonním signálem v dostatečné kvalitě. Podle zákona je Český telekomunikační úřad povinen přezkoumávat aspoň jednou za dva roky ty podmínky,“ říká olomoucká právnička Olga Pouperová z Univerzity Palackého.

V Šumperku tak stále zůstává ještě dalších dvacet jedna telefonních automatů.

autor: sol
Spustit audio