Žebráci nesmí ke škole a psi bez vodítka do parku. Pardubice zpřísňují pravidla

17. květen 2016

Pardubická radnice zpřísňuje vyhlášku o veřejném pořádku. Přibyde tak míst, kde nebude možné pít alkohol na veřejnosti a bude tam zákaz žebrání. Vyhláška omezí i volný pohyb psů a začne platit už zítra.

V Pardubicích už zákaz žebrání a pití alkoholu na veřejných prostranstvích platí, ale jen v části města.

Zóny se rozšíří hlavně na žádost starosty městského obvodu Pardubice V, tedy Dukly a Višňovky, Jiřího Rejdy (ANO). Lidé, především senioři, si totiž už dlouho stěžují na to, že skupinky místních obyvatel na nich na ulici vymáhají peníze.

Situace došla tak daleko, že i rodiče školáků ze ZŠ Gorkého řeší, kudy mají jejich děti chodit do školy, aby se žebrákům vyhnuly. Zákaz tedy bude platit v obou čtvrtích a například i u nákupního centra na ulici S. K. Neumanna.

Méně míst pro pejskaře

Majitelé psů budou mít od zítřka o něco méně míst, kde můžou zvíře pustit „na volno“. Na vodítku budou muset mít psa v Tyršových sadech, vůbec s ním pak nemůžou chodit do Relax parku (část sadů s dětskými prolézačkami vedle promenády).

Volné pobíhání psů bude zakázané i v parku Na Špici, ani tam nesmí zvířata na dětské hřiště nebo sportoviště a stejné opatření bude v Lesoparku Dukla. V lesoparku ale zákaz podle starosty Rejdy platí už dávno, protože v lese psi volně pobíhat nesmí, ale lidé to nerespektovali a vyhláška zákaz teď jen potvrdí.

On je tak ladný! Vítejte v lesoparku na Dukle

Kam se psy na volno?

Pár míst, kde mohou lidé venčit psy „na volno“, ve zmíněné části města zůstalo. Jedno je za městským hřbitovem, druhé v jihozápadní části lesoparku, kde jsou pejskaři zvyklí se scházet. Tam by také mělo vzniknout hřiště agility, které bude oddělené nízkým plotem, aby nedocházelo ke kolizím psů s běžci.

Podobný vyhrazený prostor už delší dobu funguje na Dubině, kde nechala radnice oplotit část travnatého pozemku u silnice a chovatelé psů ji hojně využívají. Volně mohou psi také pobíhat například na vyhrazené louce u Matičního jezera.

autor: ba
Spustit audio