Zelené zlato, to je brokolice. Připravte ji zapečenou s kuřecím masem a užijí si i vaše oči

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

Brokolici má mnoho lidí rádo nejen pro příjemnou chuť, ale také svěží zelenou barvu (i když existují i fialové nebo žluté odrůdy), která plně podporuje teorii, že jídlo musí být i potěchou pro oči, aby chutnalo.

A tak se stále častěji objevuje na talířích i místo klasických příloh, jakými jsou například brambory nebo rýže. Svým vzhledem připomíná květák, oproti němu má však jemnější strukturu květenství.

brokolice

Brokolice by měla tvořit pravidelně konzumovanou součást našeho jídelníčku. Obsahuje totiž množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Tímto jedinečným složením tak může pomoci v boji proti nejrůznějším zdravotním komplikacím.

Suroviny:
1 brokolice, 4 kuřecí prsní řízky, 500 g brambor, 3 vejce, 1 smetana zakysaná,
1 cibule, 4 lžíce oleje, 3 lžíce másla, 1 lžička kari koření, 1 lžička soli,
1 lžička kmínu, špetka pepře

Postup:
Oloupané brambory nakrájíme podélně na čtvrtky a přibližně 10 minut vaříme v osolené vodě s kmínem.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji.
Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme na oleji dozlatova.
Brokolice rozdělíme na růžičky a spaříme v sítu vroucí vodou.
Zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme vrstvu brambor, posypeme osmaženou cibulí, poklademe kousky masa a růžičkami brokolice. Opět dáme vrstvu brambor, cibulku, maso a brokolici.
Zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce se solí, kari a pepř.
Poklademe plátky másla, vložíme do trouby vyhřáté na 200° C a pečeme dozlatova.

Naše tipy:
Při dušení či vaření brokolice je ovšem nutné dávat pozor, aby brokolice nezměkla příliš, protože pak se rozpadá a nedrží svůj tvar. A navíc se příliš prudkou tepelnou úpravou snižuje účinnost zdraví prospěšných látek.

Kuře brokolice jídlo vaření

Doporučuje se proto připravovat brokolici v páře (asi 5 minut), ve vodě se pouze lehce povaří, a to při teplotě zhruba 60 až 70 °C po dobu okolo 10 minut na mírném ohni. Během vaření zkoušejte tuhost nožem či vidličkou, záleží totiž na velikosti brokolice.

Před úpravou je třeba brokolici opatrně omýt a rozkrájet, oddělit stonek od růžiček.

Málokdo ví, že jedlé jsou i listy brokolice, které je možné připravit jako kapustu.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.