Zelené zlato, to je brokolice. Připravte ji zapečenou s kuřecím masem. Užijí si i oči

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

Brokolici má mnoho lidí rádo nejen pro příjemnou chuť, ale také svěží zelenou barvu (i když existují i fialové nebo žluté odrůdy), která plně podporuje teorii, že jídlo musí být i potěchou pro oči, aby chutnalo.

A tak se stále častěji objevuje na talířích i místo klasických příloh, jakými jsou například brambory nebo rýže. Svým vzhledem připomíná květák, oproti němu má však jemnější strukturu květenství.

Brokolice by měla tvořit pravidelně konzumovanou součást našeho jídelníčku. Obsahuje totiž množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Tímto jedinečným složením tak může pomoci v boji proti nejrůznějším zdravotním komplikacím.

A co budete potřebovat pro přípravu brokolice zapečené s kuřecím masem?

1 brokolice
4 kuřecí prsní řízky
500 g brambor
3 vejce
1 smetana zakysaná
1 cibule
4 lžíce oleje
3 lžíce másla
1 lžička kari koření
1 lžička soli
1 lžička kmínu
špetka pepře

brokolice

A postup přípravy této lahůdky:
Oloupané brambory nakrájíme podélně na čtvrtky a přibližně 10 minut vaříme v osolené vodě s kmínem.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji.
Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme na oleji dozlatova.
Brokolice rozdělíme na růžičky a spaříme v sítu vroucí vodou.
Zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme vrstvu brambor, posypeme osmaženou cibulí, poklademe kousky masa a růžičkami brokolice. Opět dáme vrstvu brambor, cibulku, maso a brokolici.
Zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce se solí, kari a pepř.
Poklademe plátky másla, vložíme do trouby vyhřáté na 200° C a pečeme dozlatova.

Kuře brokolice jídlo vaření

Naše tipy:
Při dušení či vaření brokolice je ovšem nutné dávat pozor, aby brokolice nezměkla příliš, protože pak se rozpadá a nedrží svůj tvar. A navíc se příliš prudkou tepelnou úpravou snižuje účinnost zdraví prospěšných látek.

Doporučuje se proto připravovat brokolici v páře (asi 5 minut), ve vodě se pouze lehce povaří, a to při teplotě zhruba 60 až 70 °C po dobu okolo 10 minut na mírném ohni. Během vaření zkoušejte tuhost nožem či vidličkou, záleží totiž na velikosti brokolice.

Před úpravou je třeba brokolici opatrně omýt a rozkrájet, oddělit stonek od růžiček.

Málokdo ví, že jedlé jsou i listy brokolice, které je možné připravit jako kapustu.

Brokolice zelenina
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.