Železné hory. Nádherné zátoky, zkameněliny, výhledy do kraje

25. červenec 2016

Geopark Železné hory je velký magických 777 kilometrů čtverečních. V horkých letních dnech vám nabídne chladivé prameny a stín lesa. Odkrývá místa, kde se stačí jen sedět, mlčet a dívat se. Která to jsou? Poslechněte si tipy na nevšední výlet od geologa Daniela Smutka.

Železné hory máme na dosah ruky. Jejich hranici tvoří obce Hlinsko, Chotěboř, Chrudim, Proseč, Skuteč, Nové Hrady, Přelouč. Mají bohatou historii.

Své jméno dostaly díky tomu, že se na jejich území dobývaly železné rudy včetně zlata. Nacházelo se tu i drahé kamení. Před dávnými věky tudy protékala láva, nebo moře. Díky tomu je dodnes na co se dívat.

Geopark vznikl před čtyřmi lety a znamenalo to nejen přísun vyčerpávajících informací o kraji, ale i zvelebení a odhalení zákoutí návštěvníkům hor dosud neznámých.

„Na stovce míst je spousta informací, které říkají, tady se zastav a dívej se, po čem šlapeš a co je okolo tebe,“ vysvětluje Daniel Smutek. Například si můžete sednout do vyčištěného lomu, sedět, mlčet a pozorovat. „Báječně to funguje. Člověk najednou zjistí, že kolem létají ptáci a zurčí voda a šumí větve stromů,“ radí Daniel Smutek.

Po stopách vody

Nechce se vám ve žhavém létě chodit na slunci? Schovejte se do lesů Železných hor. Nenajdete tam jenom stín, ale i chladivou vodu.

Procházka kolem potoka Žejbro bývá pro každého návštěvníka nezapomenutelným zážitkem

„Namátkou posluchače pozvu na úžasné místo, kde ze skály teče voda. Pramen má 8 až 10 stupňů Celsia. Je pitný, proto je u něj i sklenička vybízející k ochutnání,“ láká Daniel Smutek do blízkosti Nových Hradů. Nedaleko u chaty Polanka přímo ze skály vyvěrá pramen Kapalice. „Když to vidíte na vlastní oči, dojde vám, že čistá a pramenitá voda je velký dar,“ říká Daniel Smutek.

Odtamtud je to jenom kousek k potoku, který se jmenuje Novohradka. Od Nových Hradů se vydejte údolím do Luže. Právě v Luži je zřícenina Košumberk. I ta má svou geologickou minulost. Zbytky hradu stojí na čedičích, důkaz toho, že tu kdysi dávno hřímaly sopky.

Nás ale zajímá teď voda. „Přímo pod Košumberkem jsou na Novohradce nádherné zátoky. Žijí tu raci a pstruzi. Také je tu malá pláž ideální pro malé děti. Není problém se tu do sytosti cachtat v dobré, čisté potoční vodě,“ doporučuje Daniel Smutek.

Najděte si v potoce zkamenělinu

Nedaleko Vrbatova Kostelece je obec Podskála. Pod obrovskou skalní stěnou z opuk stojí krásný kostelík. Ve stínu skály se tu vlní potůček Žejbro. Vody je v něm po lýtka.

Čtěte také

Až se v něm budete chladit, pozorně se podívejte kolem sebe. „Najdete drobné zkameněliny škebliček, mušliček. Když budete mít trochu štěstí, tak i lístku,“ uvádí Daniel Smutek. Ocitnete se tak v symbolické vodě, které před dávnými věky byla mořem.

Nejkrásnější lom v Pardubickém kraji

O svém geologickém významu vědí v obci Brloh u Přelouče. Proto si pořídili sochu trilobita. Právě v jejich lomu totiž vědci trilobity našli. „Lom se jmenuje u dvou moří. Jedno se tu přehnalo právě v době trilobitů a je tu po něm křemenec. Druhé se rozlilo v období, kdy kráčeli po zemi brontosauři,“ vysvětluje Daniel Smutek.

Lom může sloužit jako přírodní divadlo

Nádherný lom má charakter přírodního amfiteátru. Až se tu budete dívat a poslouchat, možná vašim uším neunikne, že blízko bydlí výři.

Kousek od Brlohu je lokalita Sovolusky. Dřív tam tekla láva do moře. V něm se scvrkla chladem. Vznikl tak útvar, který vypadá jako bochník nebo polštář. „Geologové tomu říkají polštářová láva. Člověk si tak může symbolicky položit svou hlavu na kamenný polštář,“ vybízí Daniel Smutek. Zavřete oči a zaposlouchejte se do hlasů ťuhýka, sedmihláska, pěnice nebo hrdličky.

Tip pro deštivé dny

Co dělat, když jste přijeli do Železných hor a zrovna prší? Zajděte si na hrady a zámky v tomto malebném kraji. Zkuste expozici kamenictví v muzeu ve Skutči nebo Berlovu vápenku v Třemošnici.

A teď aktuálně do Regionálního muzea v Chrudimi na výstavu Mamuti se řítí na Chrudim. „Děti mohou podlézat brontosaura, hladí si mamutí mládě, kreslí si mezi trilobity,“ zve Daniel Smutek.

Čtěte také

Co je podle něj na výstavě nejzajímavější? Obrazy. „Naložili jsme mladého malíře Adama Kašpara do auta a odvezli ho do plenéru. Ráno jsme ho vysadili v lomu a večer jsme ho sebrali. A pak jsme požádali malíře Petra Modlitbu, aby namaloval stejné místo, jak ale vypadalo před sty miliony lety. Díky tomu máme konfrontaci současného a minulého,“ říká Daniel Smutek.

Lichnice bude mít svou známku

Zřícenina hradu Lichnice patří mezi výrazné dominanty Železných hor. Je vidět z mnoha míst. A z hradu samotného se při dobrém počasí dá spatřit až třetina České republiky. Proto se jí dostalo té cti, že se v říjnu objeví na poštovní známce o hodnotě 16 Kč.

„S nadsázkou můžeme říct, že si každý bude moci líznout Železných hor. Na známce bude Lichnice mezi podzimními zlatými buky s výhledem do dálav,“ usmívá se Daniel Smutek. Na speciální obálce bude známka oražena razítkem amonita, který se našel u Smrčku u Chrasti. Dále ji budou zdobit vyryté minerály z Prachovic a z Běstviny.

Silueta hradu Lichnice
autor: PRO
Spustit audio