Zemědělci na Svitavsku bojují s přemnoženými hlodavci

22. únor 2018 11:55

Kvůli letošnímu teplému zimnímu počasí se přemnožili a ničí kořínky obilovin. Zemědělci doufají, že mrazy, které přišly v těchto dnech, zabrání dalšímu rozmnožování hrabošů.

Přemnožení hraboši ničí na polích Svitavska hlavně jeteloviny, ale pustili se i do kořínků ozimů. Ředitel Agrární komory Josef Gracias doufá, že současné mrazy jejich řádění zastaví.

„Jsme rádi z tohoto pohledu, že přišlo to mrazivé počasí, protože to jejich řádění trošku zpomalí a zastaví a věříme, že pokud to chvilku vydrží, tak to jejich stavy zredukuje. Část bude vyhledávat stájové prostory, kde by se mohli schovat a přežít, ale většina zůstává v polích,“ odhaduje Gracias.

Posedy pro dravce ubývají

Bojovat s hlodavci je pro zemědělce obtížné. Můžou jim pomoct dravci nebo umístění návnad. „Vzhledem k jejich rozsáhlému výskytu jsou většinou neúčinné,“ říká Josef Gracias.

Z polí zmizely posedy pro dravce, také to může podle ředitele agrární komory být jednou z příčin přemnožení hlodavců. „Ale dravci v tom počtu, který se vyskytuje v našem okrese, to nedokáží zlikvidovat. Ty posedy svůj význam měly a na řadě míst je ještě vídáme.“

Jaké škody způsobili hlodavci na polích Svitavska v průběhu letošní zimy, zjistí zemědělci až na jaře. „Uvidíme, jaký bude další průběh zimy a jestli to mrazivé počasí jejich stavy alespoň částečně zredukuje, nebo přežijí a budou to likvidovat dál,“ uzavírá Josef Gracias. Nejvíc poškozená pole budou muset zemědělci na jaře znova osít.

dravec - dravý pták
Spustit audio