Žemlovka pro labužníky aneb Zemlbába jako od babičky, prostě sladký zlatý hřeb skvělého oběda

Také ji zbožňujete? Žemlovku hezky s jablky a nadýchaným sněhem. Na žemlovku postupně a opakovaně chodili tajně všichni. S velkými lžícemi a pokud možno nenápadně…

Sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva, namočeného do oslazeného mléka, případně vajec, to je žemlovka. Místo nejčastěji používaných jablek lze použít také hrušky. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.

Žemlovka

Žemlovka, lidově zvaná jako „zemlbába“, je oblíbeným sladkým pokrmem, který všichni dobře známe z dětství. Poctivá žemlovka se připravuje z bílého pečiva (obvykle rohlíků, vánočky nebo veky), mléka, vajíček a tvarohu, skořice a cukru. Jako ovocná náplň se nejčastěji používají nastrouhaná jablka.

Suroviny:
6 rohlíků, 5 vajec, 5 jablek, vanilkový cukr, rozinky, 4 lžičky skořice, 2 kelímky zakysané smetany, citrónová kůra, rumová tresť, cukr krystal, máslo, půl litru mléka

Postup:
Zapékací misku vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky.
Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme v misce s mlékem a zakápneme rumovou trestí. Do této směsi těsně před přípravou krátce namáčíme plátky rohlíků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a podle chuti osladíme. Zakysanou smetanu vyšleháme vidličkou s cukrem podle chuti, přidáme rozinky a strouhanou citronovou kůru nebo tresť.
Dno vymazané zapékací misky poklademe plátky rohlíků, namočenými v mléce se žloutky, navrstvíme plátky jablek, které posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, pokryjeme ochucenou zakysanou smetanou s rozinkami, opět dáme vrstvu jablek se skořicí a cukrem, zemlbábu zakončíme plátky rohlíků.
Nadýchanou žemlovku zapečeme přibližně 20 minut při 220 °C, poté vyjmeme z trouby, stáhneme teplotu na 130 °C, navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a zapékáme přibližně dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne.

Žemlovku můžete snadno povýšit doslova na delikatesu přidáním ořechů, rozinek, nastrouhané citronové kůry nebo zakysané smetany. Místo jablek můžete použít váš oblíbený druh ovoce nebo kompotu.

Žemlovka podávaná za tepla bude vydatným obědem, pokud si chcete dopřát pauzu od slaných jídel a masových pokrmů. Po vychladnutí ji můžete podávat jako dezert nebo poslouží i jako chutná svačina.

Tradiční žemlovka neboli zemlbába.
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.