Zemřel Philip Roth

3. červen 2018

Připomeneme Philipa Rotha, který mapoval poválečný život moderních Židů. Oddanost Bohu navzdory pronásledování jako služba celému lidstvu. Izraelci, kteří žijí se stále přítomnou hrozbou konfliktu. Jak stálá hrozba konfliktu ovlivňuje život v Izraeli

Ve věku 85 let zemřel Philip Roth, jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů a autor téměř tří desítek románů. K nejproslulejším Rothovým románům patří Portnoyův komplex z roku 1969 nebo Americká idyla z roku 1997, za kterou získal prestižní Pulitzerovu cenu. Roth se ve svých románech věnoval tématu postupné asimilace Židů v Americe, otázkám osobní identity či problémům kulturní a etnické příslušnosti. Jako vydavatel východoevropských autorů totiž významně přispěl k propagaci české literatury. Díky němu například získal v USA své první čtenáře Milan Kundera. V 70. letech často jezdil do tehdejšího Československa. První Rothova návštěva se odehrála v roce 1972. Po několika dalších cestách došla totalitnímu aparátu trpělivost a přes velmi vtipné a ironické ujištění, že do Prahy jezdí „za holkama“, mu v roce 1977 odmítli udělit vstupní vízum a spisovatel se za svými českými přáteli, mezi něž patřil spisovatel Ivan Klíma a jeho žena Helena či Karol Sidon, podíval až roku 1990. Více se o Philipovi Rothovi dozvíte od Daniely Brůhové.

02837191.jpeg

Minulý týden Židé slavili Svátek týdnů – svátek darování Tóry. Požehnání, která provází její čtení, se však setkávalo i s nepochopením.

Soužití státu Izrael s okolními státy bylo od počátku nelehké. Sinajská válka, šestidenní válka, Jomkipurská válka a další konflikty. To všechno oblast Blízkého východu poznamenalo. A ani dnes není situace ideální. Dobře popsatelná je na případech konfliktu v oblasti pásma Gazy a střetech s členy hnutí Hamás. O tom, jak stálá hrozba konfliktu ovlivňuje život v Izraeli, si s Karlem Sedláčkem povídala Kateřina Havlíková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.