Zemřela Věra Bílá. V Bílém domě zpívala Billu Clintonovi, vyprodala i slavnou pařížskou Olympii

12. březen 2019

Ve věku 64 let zemřela zpěvačka Věra Bílá. Radiožurnálu to potvrdil její bratr Ladislav Giňa. Zpívala romsky, česky i slovensky a plánovala svůj velký comeback - na koncertní turné po Česku měla vyrazit tento týden.

„V pondělí 11. března k nám byla v nočních hodinách přivezena 64letá pacientka na urgentní příjem. Její zdravotní stav byl kritický. I přes okamžitou resuscitaci se lékařům nepodařilo obnovit životní funkce a pacientka zemřela,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Podle serveru Romea.cz byl příčinou zpěvaččiny smrti infarkt.

Olympie i Bílý dům

Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale. Před lety vyprodala i pařížskou Olympii a v Bílém domě zpívala americkému prezidentovi Billu Clintonovi.

Uznávána romská zpěvačka později propadla hraní na automatech, kvůli podlomenému zdraví koncertovala výjimečně.

Snahu zpěvačky o návrat na pódia loni zmapoval i dokument Ostravského studia České televize. Režisér David Vondráček ve snímku Poslední naděje Věry Bílé po dva roky zachycoval zpěvaččiny životní peripetie poté, co opustila kapelu Kale, zadlužila se a zemřel jí syn i manžel. Zpěvačka přesto stále věřila, že se jí podaří znovu nastartovat hudební kariéru.

Tento pátek se měla vrátit na pódium, kde měl odstartovat její comeback, a to koncertem s Janem Bendigem a Milanem Krokou. Nedávno společně natočili hudební klip s názvem „MEK SOM ADAJ“.

autoři: ČTK , mkk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka