Ženy by se vyhnuly mnoha problémům, kdyby občas sáhly po řebříčku

5. prosinec 2018

Latinské jméno řebříčku je Achillea. Připomíná bájného hrdinu Achilla, který podle pověstí ošetřoval pomocí řebříčku krvavé rány utržené v Trojské válce.

České jméno rostlina dostala podle tvaru lístků – připomínají takový zvláštní žebřík s jedním středovým ráhnem.

Řebříček roste na mezích, loukách nebo u cest. Nejenom že pomáhá při zánětech a křečích, ale také bezvadně čistí krev.

Každé mladé nebo starší ženě prospěje vypít občas šálek čaje z řebříčku – mladým upraví nepravidelné měsíčky, starším pomůže v přechodu. Řebříčkové koupele pomohou při zánětech vaječníků, bolest často odstraní už první sedací koupel.

Sedací koupele doporučují lidoví léčitelé při nádorech dělohy, myomech. Dopřát si je máte tak dlouho, dokud lékařská kontrola nezjistí negativní výsledek.

Jak ale sedací koupel připravit? 100 g natě dáte na noc do studené vody, následující den zahřejete k varu a přilejete do koupele.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.