Zima přeje virovým i bakteriálním infekcím dýchacích cest. Co nám pomůže posílit imunitu?

27. leden 2020

Zimní období je typické zvýšenou četností virových i bakteriálních infekčních onemocnění dýchací cest. V různé intenzitě nás často postihnou i několikrát za sezónu.

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. v naší radioporadně na téma: Prevence a léčba infekčních onemocnění v zimním období.

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak na zimní nemoci? Jaké jsou nejčastěji se vyskytující typy infekčních onemocnění dýchacích cest? Domácí test pro stanovení hladiny CRP. Kdy má význam ho provést? Jak podpořit svůj imunitní systém?

Prevence infekčních onemocnění v zimním období

Abychom infekcím dýchacích cest dokázali co nejlépe odolávat, je třeba celoročně dodržovat zásady zdravé životosprávy - nekouřit, pravidelně se hýbat, pestře se stravovat, dostatečně spát a vyhýbat se stresu. To se nám bohužel velmi často nedaří.

Přičteme-li k ne vždy dokonalému životnímu stylu opakované přecházení infekcí, jejich nedostatečné doléčování, nevhodné používání antibiotik nebo některá chronická onemocnění (například cukrovku, alergii, astma), zaděláváme si na velmi nepříjemný problém - oslabení imunitního systému.

To se projevuje především zvýšenou náchylností k infekcím, což lze obecně definovat jako stav, kdy se u nás vyskytne akutní infekční onemocnění vyžadující léčbu antibiotiky, nebo klidový režim minimálně třikrát v průběhu jednoho roku. Zatímco těžší poruchy imunity je třeba vždy řešit s lékařem, lehčí můžeme zvládnout i sami pomocí léčivých přípravků a doplňků stravy.

Bakteriální lyzáty (imunomodulátory)

Jedná se o přípravky, které obsahují usmrcená a různě opracovaná těla bakterií nebo jejich části. Různé preparáty obsahují (většinou v kombinaci) různé bakteriální kmeny. Ty nejčastěji vyvolávají infekční onemocnění (například druhy rodu Streptococcus či Staphylococcus).

Čtěte také

Složky bakterií obsažené v přípravku stimulují imunitní systém k rozvoji obranné reakce. Ten je pak takzvaně v pohotovosti a při dalším setkání s patogenem infekci snadněji odolá.

Bakteriální lyzáty zvyšují odolnost nejen vůči bakteriálním infekcím, ale také vůči virům a nádorovým onemocněním. Mohou zlepšovat i průběh alergií. Jejich účinnost je prokázána klinickými studiemi. V prevenci je třeba zahájit jejich užívání asi jeden měsíc před očekávaným výskytem infekcí. Maximální efekt mají většinou po třech měsících od začátku léčby.

Lze je užívat i při již probíhající infekci, kdy mohou zmírnit a zkrátit její průběh. Pro dosažení co nejvyššího efektu je třeba bakteriální lyzáty užívat vždy ve schématu doporučeném výrobcem, lékařem nebo lékárníkem.

Nukleotidy

Nukleotidy jsou základními stavebními kameny nukleových kyselin (DNA, RNA) a jako nositelky dědičné informace jsou přítomné ve všech buňkách. Tvoří také součást enzymů důležitých pro metabolické děje. Lidský organismus je schopen si je sám syntetizovat, ale jedná se energeticky o velmi náročný děj. Běžně je přijímáme v potravě rostlinného i živočišného původu, především v mase a luštěninách.

Kojení

Bohatým zdrojem nukleotidů pro kojené děti je mateřské mléko.

Nukleotidy mají význam nejen pro imunitní děje, ale také pro růst a regeneraci organismu. Nezastupitelnou úlohu tak hrají u dětí, starých osob, pacientů s chronickým onemocněním, v rekonvalescenci či při stavech vyčerpání. Nukleotidy lze užívat dlouhodobě. Vhodné je jejich postupné vysazování. V dostupných přípravcích jsou často kombinovány s dalšími složkami, které příznivě ovlivňují imunitu.

Beta glukany

Beta glukany, přírodní složené cukry (polysacharidy) jsou přirozenou součástí vlákniny v obilovinách, některých houbách nebo kvasinkách.

Čtěte také

S potravou je přijímáme především v celozrnných (tedy s vnějšími obalovými vrstvami obilných zrn) výrobcích z ječmene či ovsa.

Používají se pro stimulaci imunity. Získávány jsou zejména z hlívy ústřičné (v tradiční čínské medicíně označované jako hiratake), houževnatce jedlého (shii-take), lesklokorky lesklé (reishi) nebo „obyčejných" pekařských/pivovarských kvasnic.

Beta glukany mají významný antioxidační efekt. Díky svému pozitivnímu účinku na IS snižují výskyt infekčních onemocnění a mohou být prevencí určitých typů rakoviny. Uplatňují se také při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Echinacea

Oblíbenou rostlinou, tradičně používanou pro podporu imunity, je echinacea (třapatka).

Přípravky z echinacey koupíte v různých formách. Tato bylina patří mezi nejčastěji nabízené prostředky proti nachlazení

Používá se celá rostlina nebo její části v různých lékových formách - například ve formě kapek, sirupu nebo tablet. Kromě podpory imunity a mírnění již probíhajících příznaků, především virových infekčních onemocnění, se uplatňuje také při hojení drobných kožních poranění či akné.

Echinacea by neměla být používána dlouhodobě. Podle různých zdrojů maximálně 2-6 týdnů a v kombinaci s léčivy, která mohou potenciálně vést k poškození jater. Pouze s opatrností ji mohou užívat alergici. Pro nedostatek informací se nedoporučuje u těhotných či kojících žen.

Doporučení na závěr

Při výběru nejvhodnějšího přípravku se spoléhejte na radu lékárníka a vybírejte vždy s ohledem na konkrétní osobu, které je určen.

Čtěte také

Jeden druh preparátu bude vhodný pro malé dítě, u kterého chceme podpořit imunitu před nástupem do dětského kolektivu, a druhý pro seniora s četnými chronickými onemocněními.

Přípravky na podporu imunity by nikdy neměli (bez porady s lékařem) užívat pacienti s autoimunitním onemocněním - například s revmatoidní artritidou, ulcerózní kolitidou, nebo užívající léky ovlivňující imunitu (kortikosteroidy).

Celou radioporadnu s PharmDr. Terezou Hendrychovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související