Zimní sezóna v Orlických horách je zatím spíš v útlumu. Vliv na to mají horší sněhové podmínky

15. leden 2018 12:59

V Orlických horách je zatím zimní sezóna ve své klidové fázi. Po vánočních prázdninách je další nápor očekávaný zase až s únorovými jarními prázdninami. Počasí se na začátku nového roku zhoršilo a obleva udělala se sněhem i jeho kvalitou své. Standardní je zatím letošní sezóna i pro horskou službu. Do Deštného v Orlických horách se vypravíme s reportérkou Lucií Peterkovou.

„Honzo, prosím tě zajeď k bufetu na Martu 1, je tam hlášený úraz kolene." Tohle je teď asi nejčastější pokyn, který vydává náčelník horské služby v Deštném v Orlických horách Josef Hepnar. Protože právě úrazy kolene jsou v tomto období nejčastější. Ve středisku teď, po poměrně nabitých vánočních svátcích, vládne klid.

Ale podle Josefa Hepnara se občas objeví i větší akce: „Závažné zásahy jsme měli. Třeba zlomeninu stehenní kosti. Takže občas nějaký takový vážnější úraz je. Ale nejčastější úrazy máme poranění kolene, to je u lyžařů. zlomené zápěstí u snowboardistů. A pak takové ty srážky lyžařů, úrazy hlavy."

Vypočítává k čemu naopak pracovníci horské služby vyjíží nejčastěji. Letos v zimě v Orlických horách podle statistiky ošetřili záchranáři asi 140 úrazů. Celkově je ale zima spíš klidná. Vliv na to má počasí a povánoční obleva, protože měkký povrch nahrává už zněným úrazům kloubů a pohmožděninám.

Ale jinak jsou podle Josefa Hepnara už docela dobře vybavení a jen málokdo například jezdí bez ochranných pomůcek: „Lidé mají seřízené vázání, mají slušné lyže, hodně používají přilby. Tak z devadesáti procent. Takže se to hodně zlepšilo."

Lyžování v Deštném v Orlických horách

Počasí tedy není úplně ideální, což potvrdil i za provozovatele lyžařského areáluv Deštném Petr Prouza, který popisuje, které sjezdovky jsou momentálně v provozu: „Máme v provozu v tuto chvíli páteřní lanovky, to znamená lanovka Marta 1 a nová lanovka Marta 2. K tomu jsou v provozu dva vleky. To znamená, že hlavní páteřní sjezdovky, které jsme zasněžovali, tak jsou otevřené. Jinde jsme na tom už trošku hůř. To zasněžování bude hlavně směřovat sem a na Černou sjezdovku, která je už zasněžená. Mezitím také snowpark. A věříme, že všechny tyto služby, na které jsou zákazníci u nás zvyklí, tak velmi rychle zprovozníme."

To se snad podaří i s přispěním přírody do zahájení série Jarních prázdnin, kdy opět bude na horách živo.

Podle Evy Fabiánové z deštěnského Informačního střediska je ale nejvyšší čas si zajednat ubytování. Protože kapacity rychle ubývají: „Prvních 14 dní v únoru už je skoro vše obsazeno. Možná by se dalo ještě sehnat ubytování, kde není wellness, kde je třeba wc na chodbě."

Prázdniny v Královéhradeckém kraji začnou v polovině února a prvním okresem bude Hradec Králové. Poslední pak zahájí děti z Trutnovska a to 12. března.

autor: luc
Spustit audio

Související