Zimní táboření začalo na jaře. Lichnici čeká jubilejní ročník

2. únor 2023

Zní to jako akce pro odvážné a otužilé. Dlouhá tradice přespávání u zříceniny hradu odstartovala v roce 1964. Popadesáté se zopakuje první únorový víkend.

Na začátku byl hec. „Turisté z Heřmanova Městce si řekli, že kdo bude na první jarní den první na Lichnici, dostane krásnou vlajku Klubu českých turistů. Kluci byli mladí, otužilí a Jiří Moravec zjistil, že když na Lichnici přespí, bude tam první a dostane vlajku. Tak se taky stalo. Bral ji na každé zimní táboření,“ říká kastelánka hradu Ivana Matyková.

Z hecu tradice

Dnes už táboření pořádají potomci původních organizátorů. „Jarní táboření se změnilo na zimní. Koná se vždy první víkend v únoru pro toho, kdo má rád trampskou romantiku. Byly menší přestávky. Covid nám zabránil v zimním táboření anebo památkáři, kteří upozornili, že táborové ohně na Lichnici můžou poškodit zdivo.“

Zima na hradě Lichnice má své kouzlo

Hlavní program začíná v sobotu 4. února v 11 hodin přednáškou o netopýrech ve sklepení. Následovat bude přednáška o historii hradu a Lichnický pětiboj. „V 16 hodin se sejdeme u občerstvení pana Vydry a začne další přednáška o Lichnici s promítáním. Doporučuji přípravu a teplý spacák. Jídlo a dobrou náladu s sebou,“ vzkazuje kastelánka.

Netopýří ráj

Sklepení Lichnice je podle přírodovědce Milana Růžičky díky fyzikálním podmínkám unikátním zimovištěm v celém Pardubickém kraji a netopýrům naprosto vyhovuje. „Oni v zimě hibernují. Je to proto, že nemají dostatek potravy a potřebují snížit svou tělesnou teplotu. Na zimovišti musí mít mezi 4 a 8 stupni Celsia. Zároveň tam musí být zvýšená vlhkost. Když netopýři cítí, že mají žízeň, probudí se a olizují si srst, na které se vysrážejí kapičky vlhkosti.“

Povrch zimoviště by taky měl být členitý. „Některé druhy totiž zalézají na zimu do spár. Měly by být stálé klimatické podmínky, žádný průvan. Další podmínkou je naprostý klid. Proto paní kastelánka sklepy dlouhé roky pečlivě zamyká, aby nikdo netopýry nerušil. Jedinou výjimkou je právě zimní táboření, kdy se tam přes den můžou lidé legálně dostat.“

Růžička dodává, že během posledních 30 let na Lichnici zaznamenali celkem 12 druhů netopýrů. V Železných horách jich je 16 a v republice asi 27.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.