Život a dílo Jiřího Lederera

8. červenec 2007

Přesně ode dneška za týden, 15. července, uplyne 85 let od narození Jiřího Lederera, vynikajícího novináře a statečného člověka. Své židovství sice nijak nezdůrazňoval, ale bylo bezesporu jednou z příčin jeho nelehkého osudu za komunistické diktatury. Osobnost Jiřího Lederera si připomeneme následujícím medailonem.

Jiří Lederer se narodil v Rychnově nad Kněžnou. Po válce studoval na Vysoké škole politické a sociální v Praze a na Jagellonské univerzitě v Krakově, poté až do roku 1969 - s výjimkou let 1951-1954, kdy byl soustružníkem v ČKD - působil v publicistické branži. Často měl požíže s režimem: byl např. vyhozen ze zaměstnání za kladnou recenzi románu Josefa Škvoreckého "Zbabělci".

V období kolem roku 1968 pracoval jako redaktor reformních novin - Literárních listů, Listů a Reportéra. V 70. letech byl jako signatář Charty 77 a odpůrce komunistického režimu více než čtyři roku vězněn. Mimo jiné se tak stalo za zasílání děl československých spisovatelů do zahraničí.

Roku 1980 se Jiří Lederer vystěhoval do Spolkové republiky Německo, avšak za necelé tři roky zde zemřel.

Publikoval v mnoha českých i cizích médiích, knižně většinou v samizdatu a v zahraničních nakladatelstvích. Z Ledererova díla připomeňme Eseje a úvahy o televizní tvorbě z roku 1969, interview s protirežimními spisovateli České rozhovory 1975-76 a posmrtně vydanou knihu Jan Palach. Zpráva o životě, činu a smrti českého studenta.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.