Život plný dobrodružství. Kolik knih vydal během čtyřicetiletého putování cestovatel Leoš Šimánek?

3. leden 2021

Cestovatelem  se může stát každý. Ne každý se ale vydá do míst, kde před ním ještě nikdo nebyl, zvolí netradiční způsob přepravy anebo s sebou na expedici vezme celou rodinu. Cestovatel, spisovatel a fotograf  Leoš Šimánek takový je. 

Všechny jmenované atributy jsou charakteristické pro vedoucího expedic, průkopníka, publicistu, fotografa a spisovatele Leoše Šimánka.

Čtěte také

Jeho cestu životem doprovázejí fakta, vedle kterých může náš osud vypadat nezajímavě a všedně.

O jedinečných zážitcích za svých cest a expedic napsal už spoustu knih, je občan tří států, ale ze všech tří pasů nejraději používá ten kanadský, který je údajně nejuniverzálnější.

Leoš Šimánek má také dva domovy: český v Podkrkonoší a kanadský v Severozápadních Teritoriích, ve vlastnoručně postaveném srubu u jezera, pronajatém od státu na devadesát devět let.

Čtěte také

Během svého čtyřicetitletého putování světem má dobrodruh Leoš Šimánek na svém kontě už 26 knih. V nich popisuje všechny dobrodružné cesty napříč kontinenty.

Zažil i výjimečné Silvestry a vítání Nového roku, ať už to bylo v Tichomoří, na Aljašce nebo mezi indiány.

A tak se o některé zážitky podělil s posluchači v novoročním pořadu Život plný dobrodružství, který Český rozhlas Hradec Králové odvysílal 1. ledna roku 2021.

Knihy cestovatele a dobrodruha Leoše Šimánka

Součástí hodinového setkání s redaktroku Ladou Klokočníkovou byla i soutěž o čtyři knihy tohoto východočeského autora, který se narodil v Chocni a v současné době žije v Jestřebích horách. (Výherci knih: Libor Janda, Marie Trpkošová, Miluše Hetflejšová, J. Lelková)

Spustit audio

Související