Život s diabetem a cukr pod kontrolou! Strašák jménem cukrovka aneb pomalý zabiják

15. listopad 2019

Strašák jménem Diabetes Mellitus neboli úplavice cukrová (cukrovka). Jde o metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi.

doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D. byla hostem Lady Klokočníkové v naší radioporadně z rozhlasové kavárny na téma: život s diabetem aneb jak mít svůj cukr pod kontrolou.

Cukrovka je civilizační choroba ohrožující enormní množství lidí. Na celém světe je přes 200 milionů diabetiků z toho 770 tisíc registrovaných diabetiku v České republice.

MUDr. Helena Šmahelová hostem Lady Klokočníkové

Tento pomalý zabiják zvyšuje riziko srdečního infarktu, mozkové příhody, poškození ledvin, očí a dolních končetin.

Prevence může včas odhalit cukrovku a předejít zdravotním komplikacím

Akutní pocit hladu, stav slabosti s třesem rukou a silným nutkáním požít co nejrychleji nějakou sladkost zažil jistě každý. Tento stav, při kterém klesne hladina krevního cukru v krvi, nazýváme hypoglykémií.

Čtěte také

Častým problém dnešní doby je, že se lidé cítí mnohem více unavení. Únava se objevuje už u dospívajících dětí. Proč tomu tak je?

příčina únavy je většinou důsledkem špatné stravy, která může vést k hypoglykémii
vlivem nevyvážené stravy je slinivka nucena produkovat větší množství inzulínu a tělo musí udržet hodnotu glykémie na optimální hodnotě, což vyžaduje vyrovnávání glukózou
příčina tedy není v nedostatku cukru ve stravě, ale v častém a silném produkování inzulínu

Hladina cukru v krvi je řízena především funkcí slinivky břišní, která produkuje inzulín. Dle příjmu potravy si sama reguluje, kolik inzulínu je třeba vyprodukovat, aby byla zajištěna optimální hladina glykémie. Tato funkce je narušena především u lidí postižených diabetem.

Cukrovkou trpí téměř milion Čechů, říká prezident Diabetické asociace ČR

Organismus člověka se příliš velkému úbytku cukru brání vylučováním hormonů, které mají opačné účinky než inzulin. S tím souvisejí první příznaky, které se objevují při nízké hladině cukru v krvi - bušení srdce, zblednutí, pocení, slabost, třes rukou, neklid a pocity úzkosti, zmatenost až bezvědomí. Pacient často náhle pocítí velký hlad. Ne vždy se však tyto příznaky musí projevit ve stejné síle.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Alenou Šmahelovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.