Žižkovská televizní věž v Praze nabízí nejvýše položenou vyhlídkovou plošinu u nás

24. srpen 2019

Je vidět snad z každého místa v metropoli. Není divu, se svými 216 metry je nepřehlédnutelná. Stavěla se v letech 1985 až 1992 podle projektu Václava Aulického a Jiřího Kozáka. Věž ve stylu high-tech se skládá ze tří válcovitých ocelových tubusů a tří kabin.

Nový vysílač měl původně stát na Petříně, odkud se v počátcích televizního vysílání šířil signál prvního a poté druhého programu ČsT (a ještě z Cukráku). Pak se hledala další místa, aby pokrytí signálem bylo dostatečné.

Praha není rovinatá, a tak bylo potřeba najít místo, kde je vyšší terén, aby byla signálem pokrytá celá metropole. Zkoumalo se 17 lokalit. Ta „vítězná“ musela mít vhodné podloží a nesměly nad ní vést letecké koridory. Nakonec padlo rozhodnutí postavit televizní věž v Mahlerových sadech na Žižkově.

V 66 metrech je umístěna kabina s restaurací, v 93 m vyhlídková kabina a nejvýše kabina s vysílací technikou

Věž je z technického hlediska unikátní – její výkyvy jsou eliminovány speciálními kyvadly uvnitř konstrukce. První z kabin (s restaurací) je umístěna ve výšce66 metrů. Druhá kabina – nazvaná Observatoř – nabízí pohled na Prahu z výšky 93 metrů, pro návštěvníky je otevřená každý den od 9 do 24 hodin.

Najdete v ní dalekohledy, dotykové obrazovky s informacemi, speciální zavěšená křesílka ve tvaru bublin se zvuky Prahy a zhlédnout zde můžete také film o historii vzniku věže. Observatoř představuje nejvýše položenou vyhlídkovou plošinu v České republice. Nad ní se nachází ještě třetí, nepřístupná kabina s vysílací technikou.

Do restaurace či na vyhlídku vyjedete výtahem. Než ale vstoupíte dovnitř, spočítejte při pohledu na věž z Mahlerových sadů mimina. Jsou černá, laminátová a po Žižkovské televizní věži šplhají od roku 2000. Vytvořil je umělec David Černý. Měli byste jich napočítat rovných deset.

Spustit audio