Zlatá Pecka vystrkuje růžky. Z Chrudimi nakukuje do celého kraje

16. srpen 2022

Dagmar Pecková už šestým rokem chystá hudební festival. Sama říká, že nejde o přehlídku červených koberců, odvážných rób a že VIP jsou na ní milovníci krásné hudby a umění. Další ročník začíná v neděli 21. srpna.

„Umění člověku od nepaměti hodně pomáhá překonat ty nejhorší životní krize. Myslím si, že by tomu tak mělo být i nadále. Neměli bychom žít jenom v té strašné depresi z válek, dražších energií, utažených opasků. V umění je krásno. I náš festival by mohl v myšlenkách lidem dost pomoct,“ myslí si.

Fenomén Amadeus

Festival historicky patří k Chrudimi, ale koná se taky v Holicích, Pardubicích, nově se přidala Česká Třebová. „Budeme rádi, když do toho s námi půjdou i další města. Přehlídka by mohla být celokrajská.“

Operní zpěvačka Dagmar Pecková

Letošním tématem Zlaté Pecky bude Mozart. „Myslím si, že to je největší hudební génius vůbec. Od něj se všechno odvíjelo dál. Mozarta tehdy uměli zazpívat i lidé v ulicích. Byl strašně populární. Není to rozhodně jenom vážná hudba, ale pokud ji chcete chápat, tak Mozart je cesta, jak se k ní dostat,“ soudí Pecková.

Církevní start

Zahájení festivalu znovu hostí kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi, a to v neděli 21. srpna od 11 hodin. Úvodní mši svatou bude celebrovat duchovní, pedagog, historik a spisovatel Tomáš Petráček. Zazní Mozartova Spatzenmesse.

Skvostné árie Mozartových oper přednesou v pondělí 22. srpna přední čeští interpreti za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice pod vedením Jiřího Rožně, dirigenta s výrazným mezinárodním renomé. Znovu se chystají i koncerty Pěvissimo a Talentissimo s těmi nejlepšími z mladé generace pěvců i instrumentalistů.

V Holicích podle Peckové vystoupí v neděli 28. srpna Daniel Matoušek jako mladý rezidenční umělec Zlaté Pecky. „Jde o nejmladšího člena Národního divadla. Dali jsme mu prostor, aby mohl ten svůj úžasný hlas předvést. Ten člověk je budoucí světová hvězda.“

Dagmar Pecková doporučuje i herecky skvěle obsazenou inscenaci hry Amadeus. V představení mladoboleslavského divadla uvidíte hned tři držitele Ceny Thálie - Daniel Bambas, Petr Mikeska a Radim Madeja. Součástí festivalu bude taky projekce stejnojmenného oscarového filmu režiséra Miloše Formana.

Osvědčené finále

Tečku 29. srpna znovu obstará Carmen Y Carmen, dílo Jana Jiráně. Tentokrát v Kulturním centru Česká Třebová. „Budeme řádit s Bárou Hrzánovou na jevišti. Tradiční závěr festivalu, takový náš devátý Beethoven.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související