Zlatý potok v Třemošnici a Novohradka v Luži vystoupaly na třetí stupeň povodňové aktivity

20. červen 2020 13:51

Vytrvalé deště v severovýchodních Čechách dále zvedají hladiny řek.

Stav ohrožení začal dnes po poledni platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Hranici druhého stupně překročila Novohradka v obci Úhřetice. Na prvním stupni povodňové aktivity (SPA) je Chrudimka v Hamrech, v Přemilově a Padrtech na Chrudimsku, zjistila v 17:45 ČTK z dat Povodí Labe.

"Nejvyšší úhrny během odpoledne zaznamenáváme na Vysočině, Chrudimsku a v oblasti Orlických hor, kde jsou úhrny do 20 mm, celkové úhrny za 24 hodin se v této oblasti pohybují mezi 30 až 50 mm," uvedl v 18:00 vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr k intenzitě srážek. Hasiči v Pardubickém kraji evidují od rána v souvislosti s deštěm přes sto událostí. Nejhorší situace byla na Pardubicku a Chrudimsku.

"Hasiči také odstraňují podmáčené a vyvrácené stromy, čerpají zatopené sklepy, odstraňují naplaveniny z ucpaných kanálových vpustí a tam, kde se tvoří laguny, se je snaží odstraňovat a odčerpávat," uvedla v 17:00 mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková. Podle ní mobilní vaky, povodňové ucpávky hasiči umisťovali například ve Vejvanovicích nebo Dvakačovicích, kde přetékal rybník a voda pokračovala říčkou Ležák na Hrochův Týnec, kde se vlévá do Novohradky.

Obyvatelé Luže sledovali dnes jinak klidnou říčku Novohradku s obavami. "V Luži máme stále třetí povodňový stupeň. Ohroženi určitě jsme, zatím se to ale drží, ve sklepech voda zatím není," řekla v 17:00 starostka Luže Veronika Pešinová. Podle meteorologů a vodohospodářů nelze v noci na neděli v Pardubickém kraji vyloučit opětovný vzestup hladin na Chrudimce a Novohradce.

autoři: Josef Kopecký , nov | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související