Zloděj překoná nezamčené dveře během pár vteřin. Policejní hlídky radí lidem, jak se vloupání bránit

17. červen 2021 10:06

Po celé České republice je v těchto dnech možné potkat policisty upozorňující na preventivní opatření proti vloupání. Mezi rizikové oblasti patří chatové oblasti a právě do jedné z nich zamířili policisté v Jaroměři.

Čtěte také

Zahrádkářská kolonie Třešňovka 2 na okraji Jaroměře, jen kousek od hlavního silničního tahu na Náchod. Ještě před několika lety podle samotných chatařů areálem procházel prakticky kdokoli, teď chrání desítky chatek plot a vstupní branku musí i policii odemknout jedna z nájemnic.

„Teď musí každý zamknout," říká paní Květa, která má v kolonii chatku od roku 1989. Přísná pravidla platí i mezi samotnými osadníky.
„Já nesmím na cizí pozemek, když tam není jeho vlastník. Prostě si to ani nedovolím. To máme uvedeno v osadním řádu."

V téhle zahrádkářské kolonii došlo před lety k sérii vloupání, pamatuje je i paní Jiřina. Ta si právě kvůli tomu pořídila fotopast, její umístění s úsměvem odmítá prozradit.
„To vám neřeknu kde je."

Právě tenhle přístup je podle policistů správný. Lidé by při ochraně svého majetku měli kombinovat mechanické zabezpečení, jako jsou zámky, právě s elektronikou. Ideální je i sousedská výpomoc.

„V případě delší nepřítomnosti je zapotřebí říct sousedovi, aby nějakým způsobem vaši nemovitost kontroloval," vysvětluje Miroslav Mervart z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Čtěte také

Právě on je jedním z těch, kteří v těchto dnech rozdávají lidem letáky s upozorněním, jak se proti vloupání co nejlépe zabezpečit.
„Zeptám se, když opouštíte chatu, zamykáte a uzavíráte okna?"

Zlodějům prý často stačí otevřená okenní ventilace. Vykradení přes mikro ventilaci může pachateli trvat jen asi minutu. Překonání obyčejných nezamčených dveří trvá do 5 sekund, bezpečnostní nezamčené dveře jsou zloději schopní otevřít za pouhých 15 sekund.

Veškerá doporučení se přitom týkají nejen chatových oblastí, ale také bytovek nebo rodinných domů.

Spustit audio

Související