Zloději v orlickoústeckých lesích ničí vybavení, kradou lavičky i stovky stromků

20. září 2017

Pracovníci orlickoústeckých městských lesů bojují s vandaly. Ti nejčastěji ničí, nebo rovnou kradou části lesního mobiliáře, jako jsou například lavičky nebo odpadkové koše. Správě městských lesů tak ročně vznikají škody za desítky tisíc korun.

Podle správce lesů Jiřího Faltýnka se dá vandalismus rozdělit na tři druhy: „Vandalové buď věci ukradnou, když to nejde ukrást, tak to alespoň rozbijí. A když to nejde ukrást ani rozbít, tak to posprejují.“

Kromě krádeží odpadkových košů se také stává, že někdo z lesa odnese dřevěnou lavičku i se stolem. Ta přitom váží několik desítek kilogramů a je navíc ukotvená v zemi. S tím si už někdo musí dát dost práce a velmi pravděpodobně na to nemůže být sám.

Čtěte také

„Každý rok se setkáváme s nějakým vandalismem. Letos jsme u přišli už o dvě sedačky. Jednu nám ještě ani firma nestihla předat a do dvou dnů byla ukradená. V oblasti Kerhartic zase ukradli celé venkovní posezení,“ říká Jiří Faltýnek.

Ukradený byl celý komplet, tedy velký dřevěný stůl se dvěma lavicemi. „Všechna tato zařízení máme instalovaná do země, kde je kus železa zabouchaný asi půl metru do země a přidělaný šrouby. Ale ani to jim nebrání aby to ve dvou třech lidech ukradli,“ dodává Faltýnek.

Odpadkové koše i ostatní mobiliář musí být proti zlodějům chráněný

Například odpadkové koše jsou řetězem přichycené k nejbližší pevné věci. Lesníci toho už víc nezmůžou. Třeba na Andrlově Chlumu u altánku na místě, kterému se říká "U Zabitého", je tabule s informacemi, jak dlouho se v přírodě rozkládají různé materiály. Tabule se také stala terčem vandalů a je poničená, vydržela přitom jen několik týdnů.

„Celá ta čelní strana je z plastu. Zatím nevíme, kolik bude oprava stát. Čekáme na vyjádření firmy, která to tady instalovala, aby vyčíslila škodu, abychom to mohli předat policii,“ doplňuje správce Jiří Faltýnek

Zmizely stovky sazenic

Podle orlickoústecké policejní mluvčí Lenky Vilímkové zatím letos policie přijala dvě oznámení: „V letošním roce se na nás obrátila Správa lesů města Ústí nad Orlicí jako poškozená instituce ve dvou případech. Jedná se o přestupky proti majetku, poškození lavičky v městské části Kerhartice a krádež 575 stromů určených k výsadbě v Knapovci.“

Škody způsobené vandaly v orlickoústeckých městských lesích dosahují ročně desítek tisíc korun a organizace za jejich nápravu utratí vždy přibližně třetinu svého rozpočtu.

Vandalové zničili informační tabuli, která ukazuje dobu rozpadu jednotlivých materiálů
autor: zen
Spustit audio