Znáte někoho, kdo by zasloužil krajský metál? Nominovat můžete i vy

20. listopad 2019

Už posedmé hledá Pardubický kraj významné osobnosti. Zatím sbírá nominace. Jména oceněných poznáme tradičně na jaře.

„Nechci naznačovat, ale výběr je velmi zajímavý. Navrhovaní jsou velice kvalitní. Bude z čeho vybírat. Některé nominace dokonce chodí opakovaně,“ říká mluvčí kraje Dominik Barták.

Několik kategorií

Cenu může získat člověk, který v regionu dlouhodobě působí anebo na něj má vazbu. Neplatí, že by se tam musel přímo narodit. Osobnosti dostávají cenu Za zásluhy o Pardubický kraj. Specifickou kategorií je Cena Michala Rabase za záchranu. „Dává se za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy osobnostem, kolektivům nebo právnickým osobám, které se zasloužily o záchranu života, zdraví nebo dalších významných hodnot.“

Medaili uděluje taky hejtman Pardubického kraje. „Může tak učinit kdykoliv během roku. Stalo se tak i v neděli 17. listopadu v Litomyšli při odhalení náměstí Václava Havla, kde pan hejtman předal medaili emeritnímu starostovi města Miroslavu Brýdlovi.“

Cesta k nominaci

Jména navržených osobností musí být pokaždé na vyplněném formuláři doručeném na adresu Pardubického kraje. Návrhy je možné podávat do 30. listopadu. „Nutnou podmínkou pro přijetí a další zpracování nominačních návrhů je s ohledem na požadavky takzvaného GDPR udělení souhlasu nominujícího i nominovaného. Souhlas jsme museli do formuláře zahrnout poprvé už v loňském roce, dřív potřeba nebyl,“ tvrdí Barták.

O nominacích rozhodnou zástupci politických klubů v krajském zastupitelstvu. Rada a zastupitelstvo jejich návrh na jaře schválí. Následovat bude koncem dubna slavnostní předání ocenění ve Východočeském divadle Pardubice.

autor: MAL
Spustit audio

Související