Znáte to v Žamberku? Nová kniha ho srovnává včera a dnes

10. únor 2021

O tomhle městě bude teď víc slyšet. Nebo spíš bude víc vidět. Publikace ukazuje dřívější i současné podoby Žamberka.

„Jsem celoživotní Žamberan. Dvanáct roků jsem byl starostou a pociťoval jsem, že když jsme cestovali do zahraničí, do partnerského města, tak nám postupně chyběl dárek, který bychom přivezli. Pojal jsem nápad spáchat knihu. Našel jsem ochotné kolegy, kteří se mnou do toho šli,“ říká hlavní autor Miloslav Chvátil.

Na zemi i ve vzduchu

Příprava knihy trvala čtyři roky. Nabízí neobvyklý pohled na město. Čtenář si může porovnat historické snímky se současnou podobou daných míst. „Městské muzeum má poměrně bohatý archiv starých pohlednic a obrázků. Pak taky v Žamberku máme sběratele podobných fotografií jako je třeba knihař pan Fogl.“ 

Ukázka nové knihy Žamberk včera a dnes

Nechybí ani snímky z ptačí perspektivy. „Fotograf Josef Šulc má certifikát na létání s dronem. Snímky jsou často panoramatické,“ popisuje spoluautorka Monika Škodová.

V knize je zachycený třeba taky sportovní areál Pod Černým lesem. Upoutat by mohla i unikátní fotografie, pannotypie z roku 1855. 

Obrázky mluví za všechno

Autorský tým zatím podle svých slov registruje velmi pozitivní reakce od čtenářů. „Lidé mají rádi staré obrázky a kniha je hodně obrazová. Není to nějaký hluboký, detailní, historický popis. Po pominutí současné situace očekáváme, že se budou hlásit firmy, podniky a budou to chtít dávat jako dárek svým obchodním partnerům a podobně.“ 

Kniha Žamberk včera a dnes může být inspirací pro další publikace.

Ukázka nové knihy Žamberk včera a dnes
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.