Žně bez kombajnu. V Nasavrkách budou Keltové slavit Lughnasad

28. červenec 2017

Do Nasavrk na Chrudimsku míří keltské kmeny z celé Evropy. Budou tam slavit Lughnasad a děkovat zemi za úrodu, kterou poskytla. Festival je zároveň příležitost seznámit se s dávnými tradicemi, druidskými obřady nebo řemesly, při kterých se každý musel spolehnout jen na svoje ruce a šikovnost.

Lughnasad byl jeden z hlavních keltských svátků a je to vlastně rituál poděkování za úrodu. Z posledního snopu sklizeného obilí se vytvořila ženská figurína. Pokud byla úroda dobrá, měla podobu panny. Pokud byla špatná, měla podobu baby. Tento snop Keltové opatrovali až do jara a zrno vrátili zpátky do země. Účast na oslavách byla prakticky povinná, Keltové věřili, že si tím zajistí dobrou úrodu a dostatek potravy, a naopak, pokud by někdo chyběl, nečeká ho nic dobrého.

V Nasavrkách bude festival už pojedenácté. Hlavní letošní změna je místo. Doteď Keltové pokaždé obléhali okolí nasavrckého zámku, kde stálo tábořiště, řemeslné dílny, pódium pro kapely nebo aréna pro bojovníky.

Lughnasad, festival keltské kultury, který se koná pravidelně uprostřed léta

Tohle všechno se tentokrát přestěhuje přímo do keltského skanzenu, který buduje sdružení Boii. Replika vesnice z mladší doby železné sice ještě není dokončená, hotové jsou masivní valy a opevnění a také dva z plánovaných šesti dvorců řemeslníků, ale pro návštěvníky by to vlastně měla být výhoda. Jedno z hlavních letošních témat je totiž právě stavitelství, takže kdo bude mít chuť, může si postavit vlastní kousek skanzenu - uplácat zeď z hlíny, nebo vyzdobit omítky malbami.

Čtěte také

Pozvaných je asi 200 účinkujících z jedenácti zemí, dorazí spřízněné kmeny z Francie, Itálie, Polska nebo Španělska, zahrají rumunské a irské kapely. Lidé uvidí i výcvik římské legie, která přiveze obléhací katapult, pro děti je připravená aréna s „měkčenými zbraněmi“. V provozu budou pece na chleba i tavení železné rudy, zájemci si můžou projít celý skanzen s průvodcem. Komentované prohlídky začnou už dnes v 15 hodin a oslavy potrvají až do nedělního rána.

Lughnasad je prý také ideální příležitost pro snoubence, kteří chtějí mít stoprocentní jistotu, že to s partnerem klapne. Se svátkem je totiž spojená i tradice takzvaných manželství na zkoušku. Zkušební doba je do příštích oslav, tedy jeden rok, a pokud budou partneři spokojení, můžou vstoupit do regulérního svazku. Na Lughnasadu nebude problém najít druida, který by jednoroční manželství případně dokázal zařídit.

Lughnasad, festival keltské kultury, který se koná pravidelně uprostřed léta
autor: kop
Spustit audio