Zoo Chleby i Zoopark Zájezd se radují z vysoké návštěvnosti. Z budoucnosti ale mají obavy

14. červenec 2021

Do zoologických zahrad a koutků se vrací návštěvníci. Přestože někteří provozovatelé hlásí úspěšnou sezónu, další měsíce vyhlížejí s obavou. Shodují se na tom i šéfové Zoo Chleby a Zooparku Zájezd.

Během letních měsíců chtějí zoologické zahrady a koutky aspoň trochu vykompenzovat ztráty z jara a minulého roku. Návštěvníci se do nich vrátili poměrně rychle, navíc mezi výběhy nemusí dodržovat žádná protiepidemická pravidla. I tak ale někteří provozovatelé s napětím a obavami čekají, co přijde dál.

Zoo Chleby

"My těm zvířatům nemůžeme říct, že přestanou jíst, že jim přestaneme topit, a že se o ně přestaneme starat. Aby byly peníze na platy, tak jsme se zadlužili, vyprášili jsme všechny zásoby na nové stavby, které jsme plánovali," popisuje důsledky uzavírání zoo kvůli pandemii koronaviru ředitel Zoo Chleby René Franěk.

V Zoo Chleby mohou návštěvníci krmit daňky v průchozím výběhu. Samozřejmě ale jenom zde koupenými granulemi

Hned od otevření čelí zahrada náporu návštěvníků, kteří přinášejí tolik potřebné finance, ale šéf Zoo Chleby v klidu není.

"Sezóna dobrá, ale nároky přes zimu jsou úplně šílené. Já jsem si před rokem neuměl představit, že za rok to bude ještě horší. Teď už bych měl tu představu mít a připravit zoo na možný další neúspěšný rok, ale opravdu nevím, kde na to vezmeme," obává se dalších případných lockdownů René Franěk.

Nejtěžší měsíce podle ředitele pomohli zahradě přežít i návštěvníci. Nosili krmivo nebo na něj přispívali, peníze posílali třeba i na stavební materiál.

Zoopark Zájezd

S podobnou solidaritou se setkali i další chovatelé, jak přibližuje Daniel Koleška ze Zooparku Zájezd.

"Udělali jsme veřejnou sbírku, kde se podařilo vybrat přes čtyři sta tisíc, což jsou pokryté náklady na krmení na dva měsíce kousek, zvýšil se počet adoptivních rodičů a zvýšil se zájem a prodej zážitkových programů."

Se současným obdobím jsou v Zooparku Zájezd také spokojeni.

Lemuři kata při komentovaném krmení v Zooparku Zájezd

"Teď jsme zase v období, kdy to vypadá trochu veseleji, protože v důsledku toho, že cestování je omezené, spousta lidí zůstává na dovolené v Čechách a využívají i menší turistické cíle, jako je naše zoo. Takže návštěvnost nám stoupá a vypadá to, že se nám v létě zase podaří překonat návštěvnický rekord," říká Daniel Koleška.

Přes současnou velkou návštěvnickou přízeň se tak v Zoo Chleby i Zooparku Zájezd obávají dalšího možného omezování nebo úplného zavírání zoo. Finanční zásoby totiž podle odhadů vyjdou jen na několik měsíců.

Spustit audio