Zoolog Jiří Šafář byl v Africe divokým slonům na dva metry. Kdyby slonice chtěla, chobotem si mě omotá, říká

Být divokým zvířatům takhle na blízko. Je to sen, nebo noční můra milovníka exotických zvířat? První možnost je správná. Alespoň to potvrdil zoolog Jiří Šafář z olomoucké pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. 

„Prožil jsem si intimní chvilku se slonicí. Kdyby chtěla a natáhla po mně chobot, hezky si mě omotá. Ale nechtěla,“ říká s úsměvem.

Pakůň bělobradý

Lásku k exotickým zvířatům má Jiří Šafář od dětství. Jak by ne… Narodil se ve Dvoře Králové, v tamní ZOO vyrůstal a zažil dokonce slavnou éru Josefa Vágnera, který se o královédvorskou zoo zasloužil.  V Africe se Jiří Šafář pohyboval už pošesté. Letos na jaře v národním parku v Keni. Ale byl například přítomen i pokusům o návrat nosorožce bílého-severního do Afriky.

Jak je to vlastně s ochranou zvířat v Africe? A s péčí o životní prostředí? Proč v Keni nenarazíte na plastové tašky a další plastový odpad, jako u nás? A co bychom se v oblasti péče o životní prostředí měli od řady afrických států rozhodně učit?

Slon africký

Tyto a další, nejen africké informace a zážitky přinesl zoolog Jiří Šafář do Větrníku Českému rozhlasu Olomouc. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: zos
Spustit audio