Zora Jandová: Chození do školy s mladými lidmi je to nejlepší, co mě mohlo potkat

5. srpen 2020

Zpěvačka Zora Jandová se pustila znovu do studia. „Spolužáci mají strašně zajímavé a inspirativní myšlenky a já se učím jejich uvažování,“ říká s nadšením herečka, která prošla mimo jiné scénou Národního divadla.

Zora Jandová získala vysokoškolský titul už na pražské DAMU, tím ale její vzdělávání neskončilo. „Asi před deseti lety jsem si udělala bakaláře na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu Palestra, protože mě zajímalo, co se děje v lidském těle,“ říká herečka, která se řadu let věnuje čínskému bojovému umění tai-či. „Tam mě nastartovali tak, že jsem si šla udělat doktorát z marketingu, který jsem dělala sice deset let, ale nakonec jsem ho dodělala,“ směje se.

Nyní studuje opět na vysoké škole Palestra, kde mezitím otevřeli nový magisterský obor. „Moje holky mi řekly, že doufají, že si dám se studiem už pokoj, tak jsem jim chvíli tajila, že na škole už jsem,“ říká s úsměvem herečka, která si studium nesmírně chválí.

Studium sportovní školy souvisí s koníčkem Zory Jandové – bojovým umění tai-či. „Byla jsem vždycky hodně soutěživá a tai-či mi ukázalo, že ne vždy je to nutné,“ říká, „cvičí se v sestavách a vypadá jako pomalý tanec. Spíš než boj se učí to, jak se mu vyhnout.“

Na prknech, co znamenají svět

V roce 1982 vyhrála Zora Jandová konkurz na Ofélii v Hamletovi do Národního divadla, kde působila následující tři roky ve stálém angažmá. „Stačilo tam být krátce a infikovalo mě to na celý život,“ popisuje tamější výjimečnou atmosféru. Ještě před debutem v Národním divadle ovšem stihla hostování v Divadle Semafor a Viola.

Na první muzikál si musela herečka počkat až do Městského divadla v Brně, kde na muzikálových inscenacích začala spolupracovat se svým manželem hudebním skladatelem Zdenkem Mertou. „Bylo výhodné mít doma skladatele, který věděl, jak moc vysoko nebo pomalu můžu zpívat. Díky tomu vznikly úchvatné, i když příšerně těžké písně,“ vysvětluje.

Milovaný rozhlas

Divadlo ale není jediným místem, kde Zora Jandová ráda tráví čas. „Miluji rozhlas a stanice pro děti Rádio Junior je moje dítě,“ říká herečka, která zmiňovanou dětskou stanici pomáhala zakládat a s Českým rozhlasem nadále spolupracuje. „Vymyslela jsem takové rozhlasové strašidlo, které se jmenuje Ušoun Rušoun. A nyní píšu na každý den takový skeč, který musí končit fórem,“ uzavírá herečka, jejímž vysokým hlasem Ušoun Rušoun promlouvá.

Jaký obor Zora Jandová na vysoké škole studuje a splnil se její muzikálový sen? Dozvíte se v záznamu pořadu.

Spustit audio