Zpěvačka Bára Basiková a kytarista Michal Pavlíček jsou na větvi s Halinou

8. únor 2021

Hosty pořadu Českého rozhlasu Na větvi s Halinou jsou zpěvačka Bára Basiková a kytarista Michal Pavlíček. Jde o přenos z Lázní Bělohrad, kde se pravidelně koná talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů. (záznam z roku 2020)

Bára Basiková začala v 80. letech minulého století zpívat se skupinou Martina Němce Precedens s níž vydala i svou první desku Doba ledová. Z té doby pochází hity jako např. „Dívčí válka", „Už se za zlým jejím stínem" nebo „Doba ledová". V témže roce vychází i dvojalbum skupiny Stromboli Michala Pavlíčka, na kterém se Basiková sešla ještě např. s Vildou Čokem

Bára Basiková

Basiková se objevila i na dalším albu Shutdown z roku 1989, které byla natočeno v angličtině.

V roce 1991 vychází první sólové album pod prostým názvem Bára Basiková, na kterém se sešlo mnoho muzikantů, např. David Koller, Lešek Semelka nebo Michal Pavlíček, kteří přispěli i autorsky. Deska přinesla hit „Souměrná".

Na počátku 90. let byla založena skupina Basic Beat, kterou vedl Martin Němec z Precedensu. Ta Basikovou doprovodila i na úspěšném singlu „Soumrak Bohů" nebo předělávky typu „Bossa Nova" či „Pane, vy jste vdova".

Bára Basiková

V roce 1996 přichystala Basiková pro posluchače překvapení v podobě temného a syrově rockového alba Lhát se musí, k němuž si napsala i většinu textů.

Po dvou letech přišel na trh projekt Gregoriana s latinskými texty a v rádiích zabodovala především píseň „Veni Domine". O rok později Basiková přichystala pokračování s názvem Nová Gregoriana, kde vsadila už i na české texty, kterými přispěl např. Lou Fanánek Hagen.

Od roku 1994 se Basiková počínaje Jesus Christ Superstar začala věnovat muzikálům a účinkovala mj. ještě v Rusalce, Kleopatře nebo Johance z Arku.

Hudební skladatel, kytarista, zpěvák, textař a producent Michal Pavlíček je znám jako autor introvertních rockových opusů, stejně jako melodicky silných působivých balad. Držitel řady vítězství a ocenění v odborných anketách je považován za jednoho z nejlepších českých kytaristů.

Kytarista Michal Pavlíček

Vstup čerstvého absolventa Filmové fakulty AMU na muzikantskou scénu v polovině sedmdesátých let 20. století byl součástí širšího průlomu do hudební strnulosti normalizace. Jeho kytarová virtuozita a skladatelská invence vnesly do tehdejší československé hudební scény preciznost instrumentace a osobitost interpretace.

V tomto směru bylo nejvýznamnějším jeho působení v legendárním Pražském výběru, který kromě muzikantské originality přinášel texty odrážející nálady a pnutí v neoficiální kultuře.

Je výraznou osobností a spolutvůrcem Pražského Výběru. Je zakladatelem a autorem hudby skupin Stromboli, Big Heads. Od roku 1992 působí ve formaci BSP (Balage-Střihavka-Pavlíček), pro kterou v devadesátých letech napsal svoji nejznámější skladbu Země vzdálená.

Michal Pavlíček a Monika Načeva se smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce ve Studiu A

Jako autor a interpret se podílel na albech předních českých interpretů, jako jsou Bára Basiková, Zuzana Michnová, Monika Načeva, Jana Koubková, Kamil Střihavka, Daniel Hůlka, Richard Müller a dalších.

Michal Pavlíček složil hudbu k mnoha divadelním představením za něž byl několikrát nominován na Cenu Alfréda Radoka. Napsal také hudbu k mnoha televizním inscenacím a seriálům. Složil hudbu pro Laternu magiku Minotaurus a Hádanky, k muzikálům Klaun, Excalibur, Obraz Doriana Graye a Dáma s kaméliemi.

Jako skladatel působí i na zahraniční scéně. Napsal symfonickou hudbu k pěti dílům britského historického seriálu BBC Červený Bedrník, k televiznímu seriálu Outlaw a je jedním z autorů hudby britského fantasy seriálu BBC Merlin (IV serie).

Přiležitostně vystupuje s velkými orchestrálními tělesy, jako např. se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Jako autor vydal Michal Pavlíček přes 70 nosičů CD a DVD.

Halina Pawlowská

Spisovatelka, scenáristka, publicistka, vydavatelka, moderátorka Halina Pawlowská má jedinečný dar dělat z chyb přednosti a pohotově reagovat na poptávku trhu. Své kypré půvaby a šarm umocňuje nezaměnitelným humorem a odzbrojující sebeironií, pro kterou ji ženy milují a muži obdivují.

V talkshow Na větvi s Halinou přivítá vždy Halina Pawlowská dva hosty. Součástí pořadu je také živý hudební doprovod.

Zažijte neopakovatelnou atmosféru přímo v sále spolu s námi. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače nebo přímo v Lázních Bělohrad.

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio

Související