Zpěvák Jakub Smolík a sommelier Tomáš Bujnoch připíjejí svatomartinským vínem na zdraví dobrým lidem

11. listopad 2022

V pátek 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut otevřela v rozhlasové kavárně District V. v Hradci Králové Lada Klokočníková spolu se svými hosty, zpěvákem Jakubem Smolíkem a sommelierem Tomášem Bujnochem lahev svatomartinského vína a všichni společně připili na zdraví lidem dobré vůle.

Obecně uznávaná zvyklost říká, že Svatomartinským vínem si můžete přiťuknout právě na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Od této chvíle se smí podávat a prodávat, nastává doba ochutnávek, svatomartinských hodů i velkých slavností.

Čtěte také

Jedná se o vína jiskrná, svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.

Doporučená servisní teplota je u vín bílých a růžových 10-12 stupňů, ideální teplota vín červených se nejčastěji uvádí mezi 14 a 16 stupni.

Jednotnou etiketu Svatomartinské víno mohou od roku 2005 používat vinaři pro určité odrůdy mladého vína, které uspějí v hodnocení komise odborníků a degustátorů.

Čtěte také

Jedná se o odrůdy Müller Thurgau a Veltlínské červené rané pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pak pro vína růžová a červená.

Držitelem licence ke všem svatomartinským symbolům je Vinařský fond, jehož představitelé si pochvalují rostoucí zájem vinařů a postupující věhlas nové značky.

Celé svatomartinské povídání se zpěvákem Jakubem Smolíkem a sommelierem Tomášem Bujnochem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související