Zpívající učitelé, nejstarší studna na světě, promořená populace. Co vás letos nejvíc zaujalo?

30. prosinec 2020 09:49

Co zajímavého se letos stalo v Pardubickém kraji? Jaká témata vás nejvíce zaujala v roce 2020? Poslechněte si nejúspěšnější reportáže a rozhovory uplynulých 12 měsíců!

Nejstarší studna na světě

Velké nadšení vyvolala zpráva o dřevěné studně, kterou archeologové našli při záchranném výzkumu pod budoucí dálnicí D35 u Ostrova v Pardubickém kraji. Ukázalo se totiž, že jde o nejstarší pravěkou dřevěnou konstrukci na světě.

Archeologové mimořádně zachovalou dubovou studnu o půdorysu 80 x 80 cm vykopali v roce 2018 při záchranném výzkumu na trase budoucí silnice D35. Právě díky výjimečné zachovalosti dřevěného materiálu bylo podle článku možné vznik studny velmi přesně datovat.

Promořená populace

Značný rozruch vzbudila hlavně na sociálních sítích slova imunoložky Zuzany Bílkové z Fakulty Chemicko-technologické Univerzity Pardubice. 

„Jedinou ochranou v tuto dobu, kdy není vakcína, je prodělání choroby, pokud možno v co nejmírnějším projevu,“ řekla mimojiné profesorka Bílková a naznačila tak, že virus je nutné do naší populace vpustit.

Zpívající učitelé

Obrovského ohlasu se dočkali učitelé ze Základní školy Ústecká v České Třebové, kteří přezpívali píseň Být stále mlád od Karla Gotta. Předělaný text v podání učitelů poukazuje na nejčastější problémy při distančním vzdělávání. Jejich video s názvem "Učíme dál" se okamžitě stalo hitem českého internetu a zní i v komerčních rádiích.

Původně to mělo být zadání pro žáky, kteří si měli vybrat nějakou písničku, přepsat její text a nazpívat ji. Učitelé se ale rozhodli, že si celý proces nejdřív vyzkouší sami.

Nakopnutý bunkr

Zaujal u příběh studentů střední školy technické ve Vysokém Mýtě, kteří při rytí školní zahrady narazili žáci na starý kryt civilní obrany. Současné vedení školy o něm nevědělo. Vedou do něj pouze malá dvířka v rozsáhlém suterénu budovy.

Bunkr byl vystavěný zhruba v 50. letech minulého století v období takzvané studené války. Měl sloužit na ochranu vedoucích pracovníků tehdejšího výrobního závodu Karosa.

Rozebrané Pastviny

Zaujaly vás také plány Povodí Labe na kompletní opravu koruny hráze přehrady Pastviny na Orlickoústecku. Práce za několik desítek milionů korun potrvají až do roku 2022.

Koruna hráze (část nad přelivy – pozn. red.) se bude muset celá rozebrat, dostane nové hydroizolace, odvodňovací prvky a následně se vybuduje nové přemostění korunových přelivů. Vznikne také nová silnice, která bude v celé šířce hráze dvouproudová a s chodníky na obou stranách.

Spustit audio

Související