Zpomalit a pípnout. Spotřebu vody na Chrudimsku dodavatelé měří z auta

22. únor 2019 14:00
Zařízení na odečítání chytrých vodoměrů

Žádné shánění majitele, žádné hledání klíčů. Dodavatelé v několika městech na Chrudimsku testují chytré vodoměry, které umí komunikovat na dálku. Znamená to, že když je potřeba zjistit množství spotřebované vody, stačí kolem domu projet autem.

Vodárenský technik Tomáš Holub připevňuje na kapotu magnetickou anténu. „Chytrý vodoměr vysílá rádiový signál, tahle krabička ho dokáže zachytit a tahle data překóduje do aplikace,“ vysvětluje Tomáš Holub a ukazuje přístroj, který trochu připomíná platební terminál. Chystá se odečíst vodoměry v Heřmanově Městci. Bylo to vůbec první místo, kde moderní měřidla začaly chrudimské vodárny testovat.

Podle ikony na displeji jich je ve městě padesát tři. Sotva vyjedeme, ozve se pípnutí. Za sekundu další a další. „Máme první tři,“ říká Tomáš Holub. V sídlištní zástavbě přístroj pípá prakticky pořád. Chytrými vodoměry jsou osazené hlavně bytové domy. Odpadá tak starost sehnat člověka, který by odemkl vchod a technika zavedl do sklepa.

První v Česku. Hlinsko je město chytrých vodoměrů

Inteligentní vodoměry už mají některé domácnosti v Chrudimi. Teď jimi bude osazené celé Hlinsko

V koupelně praskne hadička, začne se rozlévat voda, vodoměr to pozná a majitel dostane varovnou SMS, že je něco v nepořádku. Takhle nějak by to mělo fungovat v Hlinsku. Technici tam postupně montují chytré vodoměry, které budou hlídat celé město.

Stačí projet kolem. „Většinou jsou od nás vodoměry vzdálené tak 20 – 30 metrů. Záleží na umístění. Pokud bude v šachtě pod poklopem, signál slábne. To se mi ale objeví poznámka, a vím, že mám zpomalit, nebo přijet blíž,“ vysvětluje vodárenský technik.

Za dvacet minut je hotovo. Pokud by člověk musel chodit od vodoměru k vodoměru, trvala by mu stejná práce den. A odběratelé se nemusí o nic starat. Jen vodu zaplatit. „Data dovezu na společnost, fakturantka si je stáhne a lidem odpoledne přijde mailem účet,“ popisuje hlavní výhodu Tomáš Holub.

V plánu je i systém alarmů, který by vlastníky upozornil na případnou havárii. Třeba protékající záchod, nebo prasklé potrubí. Ten se zatím testuje v Chrudimi na městských objektech.

Chytré vodoměry jsou namontované ještě v Třemošnici, Prachovicích a také Hlinsku. Tam je Vodárenská společnost Chrudim nejdál. Město je pokryté ze tří čtvrtin a v následujících měsících na chytré vodoměry přejde kompletně.

Spustit audio

Související