Zprávy z židovského světa

27. květen 2007

Palestinská samospráva přišla s novými učebnicemi pro 12. ročník, které učí studenty, že nenávist a aktivity proti Izraeli jsou jejich náboženskou povinností. Zpráva vydaná izraelským centrem Palestinian Media Watch uvádí, že "nové palestinské osnovy zakořeňují nenávist do myslí dalších generací Palestinců a vychovávají k válce proti Izraeli jako existenciální, povinné a náboženské." Do roku 2000 Palestinská samospráva užívala jordánské a egyptské učebnice zaměřené spíše na arabskou než palestinskou historii. Nové učebnice jsou psány představiteli Fatahu v Centru pro rozvoj učebních osnov a formálně je vydává palestinské ministerstvo pro vyšší vzdělávání.

Vatikán se rozhodl zjistit postoj katolických biskupů k antisemitismu a mezináboženskému dialogu se židy. Výsledky šetření budou publikovány na mezinárodní biskupské konferenci v Římě v říjnu příštího roku. Biskupové se v dotazníku mimo jiné mají vyjádřit, zda biblické texty podněcují k protižidovským postojům či zda osobně mají zájem na upevnění náboženského dialogu se židy.

Většina Izraelců dává přednost sňatku dle zvyklostí ortodoxního judaismu. Ukázal to průzkum veřejného mínění na vzorku 500 osob. Tradiční náboženský sňatek vedený ortodoxním rabínem upřednostnilo 80 % dotázaných, 12 % by dalo přednost obřadu konzervativního či reformního judaismu.

V loňském roce bylo 66 Izraelců usmrceno při teroristických útocích. Od založení židovského státu v roce 1948 takto zahynulo 1635 osob.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio