Zprávy z židovského světa

10. červen 2007

Ve východoněmeckém Erfurtu byly nalezeny zbytky židovské rituální lázně mikve ze 13. století. Stalo se tak při rekonstrukci domu. Mikve v jeho základech je dvouúrovňová a podle archeologů dobře zachovaná. V Erfurtu se současně renovuje původně středověká synagoga. Radní si od zpřístupnění obou památek slibují větší zájem turistů o návštěvu města.

V negevské poušti na jihu Izraele má vzniknout nové město, v němž by žili především ortodoxní Židé. Město se bude jmenovat Kasif a nový domov by zde mělo najít na 20 000 rodin.

V Mexiku byl nalezen indiánský kmen, jehož potomci se považují za potomky Židů. Kmen čítá celkem 90 osob, které náležejí k pěti rodinám. Informoval o tom vědecký pracovník, který při přípravě doktorské práce prováděl terénní výzkum. Členové kmenu uvedli, že pocházejí ze známé židovské rodiny Carvajalů, jež byla 8. prosince 1596 v Mexiku upálena. Své židovství kmen dokládá i tím, že dodržuje židovská rituální pravidla týkající se stravy a zachovává den odpočinku šabat.

Za první čtvrtinu roku 2007 vzrostla izraelská ekonomika o 6,3 %. Oznámil to Izraelský ústřední statistický úřad. Největší podíl na tomto skvělém hospodářském výsledku má vývoz zboží a služeb, rostoucí investice a spotřeba. Růst životní úrovně oproti stejnému období loňského roku dosáhl 10 %. Nezaměstnanost v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla a dosahuje úrovně 7,7 %. Izraelská ekonomika dosahuje trvalého růstu. Od druhé intifády v roce 2003 vzrostla o 18,3 %.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio