Zprávy z židovského světa

22. červenec 2007

Americký senát ustavil komisi, která se bude zabývat neutěšenou situaci evropských Židů, kteří uprchli do Spojených států v době 2. světové války. Komise se mimo jiné zaměří na podmínky, za nichž se Židé, ohrožení nacistickým režimem, mohli do Americky vystěhovat. Zvláště pak posoudí situaci německých a italských Židů. Mnozí z nich byli za války internováni, někteří byli dokonce s Německem vyměněni za zajaté Američany.

Ve vnitropalestinských bojích bylo od roku 2006 zabito téměř tolik Palestinců jako ve střetech s izraelskou armádou. Podle Palestinské nezávislé komise pro lidská práva při násilnostech mezi Hamasem a Fatahem zahynulo v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu za uplynulého půldruhého roku 616 osob. Agentura Reuters pak uvedla, že ve stejném období izraelské ozbrojené síly zabily 659 Palestinců.

Počátkem června byl na jižní Ukrajině nalezen masový hrob s ostatky tisíců Židů zavražděných nacisty. Nalézal se nedaleko někdejšího koncentračního tábora, v němž bylo zavražděno na 5000 Židů. Podle historiků je na Ukrajině 250 - 300 takových masových hrobů. Odhalena jich zatím byla jen část. Nacistické perzekuci padlo za oběť půldruhého milionů ukrajinských Židů.

Židovský filmový archiv, založený roku 2002 slavným režisérem Stevenem Spielbergem, rozšířil svou internetovou nabídku. Tento archiv, spravovaný Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě, nyní nabízí na 400 filmů se židovskou tematikou s důrazem na dokumentární snímky.

V první červnové dny se v Oděse konala třídenní konference nejvýznamnějších evropských ortodoxních rabínů. Jednali zejména o rozvoji židovských vzdělávacích programů v Evropě, otázkách antisemitismu, mezináboženskému dialogu v Evropě a restitucích židovského majetku konfiskovaného nacisty. Na konferenci bylo zastoupeno 40 zemí.

V soudním archivu v Buenos Aires byl nedávno nalezen cestovní dokument, na nějž z Evropy do Argentiny vycestoval nacistický zločinec Adolf Eichmann. Dokument se zfalšovaným jménem a datem narození mu poskytl Červený kříž. Výbor Mezinárodního červeného kříže již v roce 1999 přiznal, že s jeho pomocí uniklo spravedlnosti nejméně deset významných nacistických zločinců. Kromě Eichmanna, jenž byl později unesen do Izraele, kde byl odsouzen k smrti, nebyli tito zločinci dopadeni. Spravedlnosti tak například unikl Josef Mengele nebo Klaus Barbie.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.