Zprávy z židovského světa

16. září 2007

Do Izraele v létě přiletěla početná skupina nových přistěhovalců ze Spojených států. Byl mezi nimi i dětský lékař Kevin Schreiber s rodinou, který s sebou přivezl vzácný artefakt: 250 let starý svitek Tóry pocházející z Krakova. Za války byla Tóra uschována před nacisty a v roce 1998 ji koupila Schreiberova rodina. Letos se má v Izraeli nově usídlit přibližně 3200 severoamerických Židů.

V Berlíně bude příští rok otevřena škola pro kantory - židovské synagogální zpěváky. Stane se tak na univerzitě v Postupimi, jejíž součástí je i Institut Abrahama Geigera. Toto centrum reformního judaismu loni jako první v poválečném Německu ordinovalo nové rabíny.

Podle Židovské agentury navštívilo Izrael během letošního léta na 60 000 mladých Židů z celého světa v organizovaných skupinách. Představuje to výrazný nárůst oproti minulým letům.

Koncem července bylo oznámeno, že polští prokurátoři z Institutu národní paměti začali vyšetřovat bývalé činitele komunistického režimu za rozpoutání antisemitské kampaně v letech 1968 a 1969. Tisíce polských Židů, kteří přežili holocaust, byly tehdy donuceny opustit zemi. Za šíření rasové nenávisti hrozí autorům kampaně dva roky vězení. Podle Institutu národní paměti, který má v Polsku na starosti vyšetřování komunistických zločinů, jsou archivy plné důkazů o antisemitské propagandě.

Nedaleko Genezaretského jezera v Galileji byly nalezeny pozůstatky tzv. Mirjaminých studní, o nichž hovoří Bible. Jsou staré přibližně 3000 let. Mirjam byla sestrou proroka Mojžíše.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio